- 29 Март 2024 |
- USD / BGN 1.8091
- GBP / BGN 2.2873
- CHF / BGN 2.0027
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 21°C
Здравословните ползи от консумацията на нар
16 Октомври 2019 | 16:57
/КРОСС/ Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но се среща и по Средиземноморието и Азия. Червените му семена, съдържащи живителни сокове, са пълни с витамини, минерали и полезни вещества.
Консумацията на нар предпазва от сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, а антиоксидантите в него се борят със процесите на стареене в организма, понякога водещи до рак.
Защо трябва да консумираме нар по-често?
Нарът е силен срещу настинка и грип
Антивирусните свойства на нара са толкова силни, че не само борят обикновените вируси, но и вируса на HIV. Това са констатирали американски учени в специално проучване.
Авторите на изследването подчертават лечебните свойства на нара и съветват хората да го консумират по-често.
Нарът е мощен срещу рака
Антиоксидантите в нара потискат развитието на ракови клетки и формирането им в туморни маси. Според изследванията, нарът е полезен в борбата с рака на дебелото черво, рака на гърдата, на белия дроб, на кожата, на простатата, както и срещу левкемията.
Нарът поддържа сърдечносъдовата система
Антиоксидантите в нара позволяват на сърцето и съдовете да работят нормално. Те неутрализират свободните радикали, причиняващи заболявания и затруднения в работата на сърцето.
Полифенолите в нара имат изключителни свойства в предпазването на стените на кръвоносните съдове. Освен това играят роля в намаляването на нивата на лошия холестерол.
Нарът намалява възпалението в ставите
Възпаленията в ставите са много болезнени и често водят до качествени изменения на ставата и хрущяла.
В нара се съдържат множество ензими, които работят за намаляване на негнойните възпаления в тялото и по-специално артритните възпаления на ставите.
Нарът има невероятни антибактериални свойства
Подобно на меда, нарът има страхотни антибактериални свойства. Той действа противовъзпалително и убива болестотворните бактерии и микроорганизми.
Изследователи от Южна Америка установяват по време на проучване, че екстрактите от сока от нар имат силно широкоспектърно действие срещу редица бактерии.