• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Акценти в печата

Акценти в печата

/КРОСС/ "Чиновническо безхаберие е в дъното на верижната катастрофа на "Тракия", пише на първата си страница вестник "Сега". Изданието припомня, че при вчерашната тежка верижна катастрофа с над 40 автомобила и камиони има 30 пострадали. Всекидневникът коментира, че МВР и АПИ, които иначе са безкомпромисни, когато трябва да вземат пари от шофьорите, цял ден си прехвърляха топката кой е виновен за почти нулевата видимост на аутобана между 46-ия и 47-ия километър и неинформирането на водачите за това. От противоречивите становища на различните институции се разбра, че причината за сериозния инцидент е пожарът от тлеещото наблизо сметище и утринната мъгла. Стана ясно още, че въпреки засиления трафик към морето в ранните часове, на пътя не е имало катаджии и никой не е регулирал движението към Пловдив и Бургас, подчертава изданието.

Вестник "Монитор" пише по темата: "Над 10 сигнала са били получени на тел. 112 за горящото сметище край Ихтиман". Те са започнали да постъпват още седем дни преди вчерашната верижна катастрофа. Обажданията са били заради пожар и силно задимяване в района, както и за почти нулева видимост на пътя. Още 70 екобомби дебнат из страната и не е ясно кой ги контролира, посочва още "Монитор".

Вестник "24 часа" съобщава: "Борисов нареди да спре тормозът на чиновниците за писмени молби". Премиерът е наредил да се заличи думата "молба", защото народът не трябва да се моли на институциите. Заръката е в духа на мащабната административна реформа на правителството, която цели облекчаване на гражданите, уточнява още всекидневникът.

"Близо 1.5 млн. българи в трудоспособна възраст не работят". Страната ни се нарежда на шесто място в ЕС по дял на хората, които не са били заети и не са търсили работа през миналата година. Това е водещата тема в днешното издание на "Капитал дейли". Всекидневникът уточнява, че по данни на Евростат "това са над 31% от населението между 15 и 64 г. Те не са работили по различни причини - учат, имат здравословен проблем, отглеждат деца, пенсионирани са по болест или старост. Има и такива, които просто не искат да работят, което често те обясняват с лична причина. Броят на икономически неактивните се увеличава леко спрямо миналата година, но е под пика от 34.1% през 2014 г. Твърде вероятно е една част от тях да извършват трудова дейност, но на черно. За сравнение - работещите българи са 2.95 млн. души. Страната ни се нарежда на шесто място в ЕС по показателя за икономически неактивно население - лидер е Италия", допълва още "Капитал дейли".

В интервю за "24 часа" ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков казва, че психологията е най-желаната специалност във ВУЗ-а, а правото се нарежда чак на 10-о място.

Наши учени създават безглутенова бира, пише още вестник "Труд". Проектът е на Института по криобиология и хрантелни технологии. В лабораторни условия те вече са опитали новото пиво, което не отстъпва по вкус на стандартната напитка. Това е разказала пред изданието заместник-директорът на научното звено доц. Силвия Милева. Тя допълва, че вкусът на пивото е много добър, независимо че са използвани продукти зърнени култури като просо, царевичен грис и ориз, които са без глутен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.