• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

"Форд" създаде костюм, имитиращ дрогиран шофьор (видео)

"Форд" създаде костюм, имитиращ дрогиран шофьор (видео)

/КРОСС/Автомобилната корпорация Форд" и германски инженери създадоха "костюм на дрогирания шофьор" - комбинация от уреди, благодарение на които носещият ги може да преживее какво изпитва водач под въздействието на наркотици.

Устройствата симулират треперенето на ръцете, скованите крайници и ограниченото зрение.

Те са изработени и комбинирани от института "Майер-Хентчел" в Заарбрюкен, за да имитират въздействието на марихуана, кокаин, хероин и екстази.

"Употребяващите наркотици споделят, че понякога виждат проблясваща светлина в периферното зрение, свито зрително поле и ярки цветове като от LSD- това симулираме чрез специалните очила. За слуховите халюцинации и проблеми добавяме слушалки. Знаем, че някои наркотици предизвикват треперене на ръцете и затова сме включили специалните вибриращи гривни", разказва за агенция ДПА Гундолф Майер-Хентчел, ръководител на института.

Според статистиката на САЩ от 2013 г. близо 10 милиона души на възраст над 12 години са управлявали превозно средство под въздействито на дрога. Множество проучвания на Националния здравен институт са потвърдили, че при употреба на марихуана се удвоява рискът да предизвикаш катастрофа.

Форд вече има подобен "костюм", имитиращ загубата на контрол след попадането на алкохол в кръвта.

И двата комплекта вече са включени в програмата "Шофьорски умения за живот", през която досега за 11 години са преминали 500 000 души, допълва ДПА. До края на тази година програмата ще се предлага безплатно в 30 държави и във всички щати на САЩ.

По данни на американската агенция за сигурност по магистралите (NHTSA) около 18% от всички смъртни случаи на водачи при катастрофи са предизвикани от упойващи вещества, различни от алкохола - например, марихуана или кокаин. Случайни проверки на спрени коли са показали, че 22% от шофьорите са с положителна проба за нелегални наркотици или за успокоителни на свободна продажба.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.