• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Хор „Космически гласове” е на финал в конкурса „Нека пеят народите” на EBU

Хор „Космически гласове” е на финал в конкурса „Нека пеят народите” на EBU

/КРОСС/ Фолклорният хор „Космически гласове" с диригент Ваня Монева ще участва на финала на Международния конкурс „Нека пеят народите" на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, ще е с домакин Баварското радио в Мюнхен на 11 октомври.

Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. „В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов", каза диригентката Ваня Монева. Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата награда Сребърна роза. До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.
Хоровият конкурс „Нека пеят народите" се организира на всеки две години. Началото му е в Лондон през 1961 г. ВВС е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.
През 1968 г. хор „Родна песен" печели голямата награда Сребърна роза, а след това и през 1973 г. Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов. Известните български хорове „Бодра смяна", Детски хор на град Добрич и камерна капела „Полифония" са печелили първи награди в категорията си. През 2011 г. вокална формация „Драгостин фолк" спечели втора награда в категорията, в която сега ще се изявят „Космически гласове".
На 11 октомври от 20 ч. българско време директно по програма „Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР ще бъде излъчен финалът на конкурса „Нека пеят народите". Всички радиостанции, членове на Еврорадио, ще предават заключителната надпревара на живо.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.