• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кога ще останем 7 милиона?

Кога ще останем 7 милиона?

/КРОСС/Ромите ще ни претопят! Много скоро църквите ще станат джамии! След 30 години хора няма да останат в България!

Притесненията около демографската криза в селската кръчма горе-долу се изчерпват с първобитна реторика, гарнирана с аргументи как по-мургавата част от населението едва ли не трябва да бъде стерилизирана.

Както уточнихме, говорим за селската кръчма, но дори и там темата е второстепенна. По-важни са цената на доматите, местните избори, дървата за огрев.

Истината обаче е, че демографският проблем наистина е много по-сериозен и за съжаление, както в селската кръчма, така и на ниво държавно управление, той е неглижиран. Реално няма политики, които да променят процесите, на които сме свидетели вече от десетилетия. Следващата графика показва много.

В средата на 80-те години на миналия век очаквахме 9-милионния българин, а сега пак сме в очакване - кога ще паднем под 7 милиона.

Всъщност на този въпрос има съвсем конкретен отговор. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2014 година населението на България е било 7,202 милиона души. Данните леко се разминават с тези на Централното разузнавателно управление на САЩ. Според издаваната от тази служба The World Factbook към средата на т. г. сме тук останали 7,187 милиона души. По какъв начин са получени данните на ЦРУ е мистерия. Методиката не е ясна, но вероятно става дума за прогноза, базирана на данните за отрицателния демографски прираст и емиграцията. Така или иначе за българските демографи е тайна колко е населението към юни 2015 г.

Дали данните на ЦРУ са съвсем точни или не не е ясно, но пък е кристално ясна тенденцията - населението продължава да намалява. Специализираният сайт за статистическа информация statista.com наскоро разпространи изследване за държавите, чието население намалява с най-бързи темпове и България намира място в челната десетка. Използваните данни на Световната банка категорично показват, че страната ни се топи с по половин процент от населението на година. Цитираният период е от 2013 до 2014 г. За това време населението на държавата ни е намаляло с 38 824 души. Като процент от населението по-голям спад има само в 6 други държави - Пуерто Рико, Латвия, Литва, Гърция, Португалия и Вирджинските острови.

"Няма никаква тайна и интрига, хората в България ще паднат под 7 милиона през 2019 година", коментира пред Клуб Z специалист по демография от НСИ.

Всъщност държавната статистика е разработила дългосрочна прогноза за развитието на демографските процеси у нас. Тя е съвсем "прясна" - от пролетта на тази година. Разработени са три варианта - вероятен, оптимистичен и негативен на петгодишни интервали чак до 2070 година. Лошото в случая е, че данните между трите не се различават особено, а тенденцията е неизменна - населението на България ще намалява с бързи темпове. Според вероятния сценарий през 2020 година населението ни ще бъде 6,967 милиона души, през 2050 г. - 5,8 милиона, а през 2070 г. - едва 5,1 млн.

При негативния сценарий след 55 години българите ще са малко под 5 милиона.

Като цяло тази прогноза е в разрез с общата демографска тенденция на планетата. Според данните на Световната банка през 2050 година населението на Земята ще достигне 9,7 милиарда души, а половин век по-късно настъпването на 22-ия век ще бъде отпразнувано от 11,2 милиарда човека.

Данните за България са плашещи, но демографите са категорични в едно - световната история не познава случай на държава, която да е изчезнала заради отрицателен естествен прираст или емиграция. Няма и нищо по-неточно от дългосрочните прогнози за населението. По този въпрос могат да се направят куп неща - внос на "нови българи", подобряване на здравеопазването и удължаване на живота на хората, връщане на емигрантите, мерки за насърчаване на многодетните семейства и т. н. Въпросът е да се мисли за решаването на демографския проблем, а от това зависи и как днешните работещи българи ще живеят на старини.

Проблемът е, че тези решения са далеч по-трудни и сложни от чисто икономическата криза, с която също от десетилетия не можем да се справим.

Светослав Метанов, Клуб Z

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Простотията в България е на всички нива, но тази във властта е най- унищожителна. Още преди 20 години в Тунис, страна от третия свят по онова време имаше т.н. “Планинг фамилиал“ при което за да намалят неразумната раждаемост в болницата връзваха тръбите на всяка родилка след второ раждане. Двадесет години по -късно, нашите тъпаци така и не разбраха, че такава методика съществува, че циганите не трябва да се поощряват, защото променят облика на нацията. Селекцията, която правят Щатите, Канада, че и един куп европейски нации ОБОГАТЯВА генния фонд на страните им, НИЕ ТЪПИТЕ социалисти, бойковисти и осталая пасмина правим точно обратното. Сал едно ДПС което си плете чергата, а другите зяпат като имбесили. Вече се вижда накъде водят Бойковите магистрали.

27.08.2015 11:39:22

Анонимен

Що се правите на ощипани, бе. В това 7.2 млн влизат и циганите - нали са раждани тук и се водят българи? Явно и техния прираст не може вече да удържа отрицателния тренд. А ако има някакъв белег в личните карти, кажете го на всички, че да ги знаем и че най - важното статстики/стъкмистиките ви са точни. /освен бгр де то го имат и всички етноси/

27.08.2015 11:06:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.