• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Подобряване на взаимодействието при работата с деца, жертви на насилие, ще бъде обсъдено на кръгла маса

Подобряване на взаимодействието при работата с деца, жертви на насилие, ще бъде обсъдено на кръгла маса

/КРОСС/ Възможностите и предизвикателствата при прилагането на мултидисциплинарен и междуведомствен подход при работата с деца, жертви на насилие, ще бъдат представени по време на кръгла маса, организирана от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Института по социални дейности и практики (ИСДП). Официалното откриване ще бъде на 22 май, вторник, от 09.30 часа в хотел „КООП" (гр. София, ул. „Искър" №30).

Участници в срещата ще бъдат д-р Елеонора Лилова - председател на ДАЗД, г-жа Росица Димитрова - зам.-министър на труда и социалната политика, проф. Нели Петрова - председател на ИСДП, г-жа Даниела Машева - член на Висшия съдебен съвет, г-жа Малена Филипова, прокурор във ВКП, представители на местната власт и на неправителствени организации.

Акцент в кръглата маса ще бъде подкрепата на децата, пострадали от насилие и техните семейства, подобряване на правната рамка и прилаганите мерки, с цел избягване на повторно травмиране на жертвите, както и гарантиране на подходящ за детето съдебен процес. За първи път ще бъдат представени данните от прилагането на Координационния механизъм за работа в случай на деца, жертва или в риск от насилие и при кризисна интервенция през 2017 г.

Представители от Исландия ще споделят опит за работата на услугата „Барнахус", прилагаща мултидисциплинарен и междуведомствен подход при работа с деца жертви на насилие и прилагането й в България като Център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила".

Какво е Барнахус/Зона ЗаКрила/Всичко под един покрив?

А) Място, където деца жертва на насилие получават професионална подкрепа, включително терапевтична помощ в подходяща среда
Б) Място, където детето жертва на насилие може да бъде разпитано от съдия в подходяща обстановка по специален протокол
В) Място, където се прави медицински преглед на дете, жертва на насилие за целите на съдебното производство
Г) Място където детето жертва на насилие получава информация за правата си в правни процедури
Д) Място, където детето жертва на насилие има достъп до правна помощ

През годините услугата се развива и дообогатява, като дори някои от принципите на работата ѝ залягат в Конвенцията на Съвета на Европа за борба със сексуалното насилие и сексуалната злоупотреба на деца (Конвенцията Ланзароте), по която България е страна. Постепенно все повече държави разбират ползата от услугата и започват да я прилагат съобразно националния си контекст и нуждите си. Така постепенно се стига и до Европейското движение "Барнахус", което стартира официално в Брюксел през юни 2017 г. в присъствието на комисаря по правосъдие и права на потребителите Вера Юрова и на специалния представител на ООН за насилието срещу деца Марта Сантос Паис.
Причината за широкото разпространение на услугата е, че тя отговаря на нуждите на децата жертви, спазва правата им, като едновременно служи и за целите на правосъдието като подпомага набирането на достоверни доказателства, които могат да бъдат използвани в съда и гарантира честния съдебен процес. Тя е съобразена и с международните стандарти (Конвенция Ланзароте, Насоките на Съвета на Европа за приятелско към детето правосъдие, Директива 2011/92/ЕС, Директива 2012/29/ЕС и т.н).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.