• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Милена Кадиева, Фондация "Джендър алтернативи": Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

Милена Кадиева, Фондация "Джендър алтернативи": Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

/КРОСС/ В България всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Това заяви по време на кръглата маса „Насилието през очите на жената" в Смолян Милена Кадиева - управител на Фондация „Джендър алтернативи" - Пловдив, предава "Фокус". Тя уточни, че във всички областни градове в страната има организации, които се занимават със защитата на жени и деца от насилие и средно за година между 500 и 1000 души търсят помощ там. По думите на Кадиева, по-голяма част от тях обаче стигат само до консултация, а не търсят полиция, прокуратура, съд. Причините са много - срам, страх, зависимост - най-вече икономическа зависимост от своя насилник.

Тя отбеляза, че данните за Европа са още по-стряскащи, а именно че в Европа всяка трета жена е ставала жертва на домашно или сексуално насилие. „Промяната е възможна и това, което правят джендър политиките са възможностите в тази област", допълни Кадиева. Тя посочи, че Законът за защита от домашно насилие е в сила от 2005 година и има над 10-годишна практика, но въпросът е дали тази практика е адекватна, дали е ефективна и дали този закон работи. По думите на Кадиева, по една от европейските конвенции, по които България е членка, на всеки пет години трябва да се докладва за всички регистрирани случаи. „Има цели области обаче, в които ако погледнем статистиката, ще покажат че нямат нито един случай на домашно насилие в Районния съд. Това означава, че насилието е толкова всеобхватно, че там е абсолютно невъзможно да се прокара такава политика", каза Кадиева.

Тя допълни, че затова пишат писма и обясняват, какво трябва да бъде променено в закона и как трябва да се случи - въпросът е да няма само оплаквания и критики, а да има реални препоръки.

Само за миналата година в организацията в Пловдив са извършени 558 консултации, от които има 241 дела в Районен съд в Пловдив. Повечето са възрастни хора над 60-70 години, които са малтретирани физически и психически от техни деца, внуци, близки и племеници. За пример Кадиева посочи, че за петте години от откриването на така наречената „синя стая" в съда Пловдив, в която децата свидетелстват, са регистрирани 112 случаи на насилие над деца. 83 % от случаите са на сексуално насилие. „Това са само официално регистрираните случаи на домашно насилие като има още много такива, които си остават скрити, тайни, семейни явления", каза още Кадиева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.