• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

"Защо не учат момчетата да не ни насилват?"

"Защо не учат момчетата да не ни насилват?"

/КРОСС/ Обиди със сексуален подтекст, гледане на разголени снимки и порно в интернет: всеки втори младеж в провинция Хесен е ставал свидетел на сексуално насилие, твърди актуално изследване в Германия, предава Дойче Веле.

Изследването, публикувано под заглавието „Говори!", е проведено въз основа на интервюта с над 2 700 ученици на възраст между 14 и 16 години. Въпросът, който им е бил зададен, е гласял: Били ли сте свидетели на сексуално насилие? А понятието „сексуално насилие" съзнателно е било максимално широко дефинирано, така че да обхваща обиди със сексуален подтекст, жестове, сексуален тормоз из социалните мрежи, принуда да се разглеждат порнографски рисунки или филми, та чак до опити за изнасилване.

„Най-силно ни изненада това, че сексуалното насилие е станало част от ежедневието на младежите", казва ръководителката на проучването Сабине Машке от университета в Марбург. Причината, според нея, трябва да се търси в силното навлизане на сексуализирани и порнографски съдържания в ежедневието ни.

Момичетата - жертва

Резултатите показват, че всеки втори младеж в провинция Хесен е ставал свидетел на различни видове сексуално насилие. Особено засегнати от него са момичетата: всяка трета анкетирана девойка признава, че поне веднъж е била целуната против волята ѝ, а повече от 5% от момичетата са били принуждавани да гледат разголени снимки или порно-филми, както и да се отбраняват срещу опити да бъдат опипвани по гърдите. Но други 5% от момчетата твърдят, че са били опипвани против волята им.

Интересът на анкетираните младежи към изследването бил особено голям - всички те подробно попълнили въпросниците, независимо че те наброявали цели 40 страници!

„В училище на нас, момичетата, ни повтарят, че трябва да се пазим от изнасилване, вместо да учат младежите, че не бива да изнасилват", е написало едно от анкетираните момичета.

Хесенското министерство на културата смята да предприеме редица мерки за превенция на сексуалното насилие сред младежите, да ги информира по-добре и да разработи повече проекти в помощ на потенциалните жертви.

Х.-Юрген Фос: Проблемите не могат да бъдат решени със забрани

„Момчетата би трябвало навреме да се научат да спазват определени граници и да правят разлика между сексуалното насилие и „майтапа", казва Хайнц-Юрген Фос от университета в Мерзебург и допълва: „ Дори ако в приятелския им кръг подобни „шегички" са нещо обичайно - например за доказване на мъжественост, на подрастващите трябва да им бъде показано, че подобни прояви са „абсолютно неприемливи".

Ролята на родителите и учителите

Откъде се появяват тези примери за доминантно мъжко поведение и представите, че жената трябва да е покорна и благосклонна? Изследването показа, че близо 80% от анкетираните момчета поне веднъж са гледали порнографски филми в интернет. Същото се отнася и до 40% от момичетата. Почти всеки втори, както и осем процента от момичетата признават, че често гледат филми със секс.

Сексологът Хайнц-Юрген Фос смята, че проблемите не могат да бъдат решени със забрани. Според него, би било по-добре на младежите да се обърне внимание на това, че подобен род филми разпространяват силно изкривена представа за ролята на жените. Сабине Машке също смята, че възрастните носят отговорност, когато не отделят на младежите достатъчно време и внимание за разговори на тема сексуалност. „Живеем в силно сексуализиран свят, държим се като просветени хора, но все още някои родители и учители не са се научили открито да говорят за тези неща", казва тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.