• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие

/КРОСС/Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, каза заместник-председателят на парламента Димитър Главчев при откриването в Народното събрание на информационна кампания "Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието".

Инициативата е част от световната кампания на ООН "16 дни на активни действия срещу насилието над жени" - от 25 ноември до 10 декември - Международния ден за правата на човека.

Организатори на събитието в НС са депутатът от АБВ Мариана Тодорова и Българският фонд за жените.

За проблема се говори трудно, а често и въобще не се коментира, посочи Главчев и допълни, че насилието има различни лица, но най-важното е да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. По думите му домашното насилие рефлектира и върху децата в семейството, защото не само наранява детската душа и създава психически травми, но и често се възприема като модел на поведение.

В 21-ви век, за съжаление, все още говорим за насилие, основано на пола, а човечеството не може да се отърси от предразсъдъци и догми. Проблемът е сериозен и засяга милиони жени и деца с нарушени човешки права в целия свят, заяви Димитър Главчев. Той отбеляза, че насилието у дома се пренася и поражда насилие навън.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отбеляза, че фокусът на дебата трябва да се премести и да е не само върху пострадалите от насилие, но и върху тези, които го извършват.

Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените коментира, че фактът, че всяка четвърта българка е жертва на насилие, означава, че вероятно всеки четвърти мъж е насилник. Тя се обърна към мъжете и ги призова да бъдат нетолерантни към проявите на насилие, на които са свидетели.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.