• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

От нощта на белия автобус до деня с белия автобус

От нощта на белия автобус до деня с белия автобус

/КРОСС/ Единственият полицай, уличен в насилие при събитията от 23 юли, все още няма обвинение, напомня сайтът "Правен свят" и допълва "Прокуратурата уличава, но не обвинява в полицейско насилие, а за МВР факт са само противообществените прояви на протестиращите".

Близо 4 месеца прокуратурата не може да събере доказателства, за да повдигне обвинение на полицай, който бие протестиращи, въпреки че това е документирано с множество видеозаписи. Става дума за униформен пазител на парламента от нощта на 23-и срещу 24-и юли, когато Народното събрание бе обсадено от протестиращи, а напрежението ескалира, след като полицията опита да изведе министри и депутати с автобус. Това е единственият полицай, който бе уличен в преднамерено насилие в "нощта на белия автобус", при това - потвърдено и от МВР. И до днес обаче по това производство няма съществено развитие, пише в статията.

Пред сайта говорителят на Софийската районна прокуратура (СРП) Петър Белчев е споделил, че полицаят е известен, но няма повдигнато обвинение. Работи се активно, записите са годно доказателствено средство, но трябва да се види дали на тях може да бъде разпознато лицето.

За събитията от края на юли бяха образувани още три производства за нанесени телесни повреди от протестиращи на полицаи, но те остават срещу неизвестен извършител.

"Нощта на белия автобус" бе осъдена и от главния прокурор Сотир Цацаров, който ден по-късно разкритикува както тактиката на полицията, така и действията на полицая, заснет да бие демонстранти.

"Това лице определено осъществява това, което вие наричате полицейско насилие. Той осъществява удари, неоправдано, най-меко казано, по хора, които се движат по алеята. Това е непредизвикано, флагрантно насилие", коментира главният прокурор и в началото на септември. Въпреки това обаче, тези явни действия на полицейския служител все още не са довели до повдигане на обвинение - три месеца и половина по-късно.

Докато прокуратурата продължава активното разследване по това производство, след вчерашните ексцесии пред Народното събрание, където пак се появи бял автобус, а вечерта отново имаше сблъсъци между полиция и протестиращи, ситуацията се повтаря.

На запитване на "Правен свят" за вчерашните събития в центъра на столицата Петър Белчев обясни, че има много образувани производства по Указа за борба с дребното хулиганство. Същевременно обаче той не може да каже дали има и образувани производства за полицейско насилие от снощи. По време на снощните сблъсъци полицаи се оплакваха пред медиите, че сред тях има ранени, но препращаха за информация към пресцентъра на МВР. В същото време камери заснаха окървавени демонстранти, а протестиращи се оплакваха, че са бити от полицаи.

Пресцентърът на МВР пък информира само за "различни противообществени прояви" на протестиращи и мерките на полицията. От съобщението на министерството се разбра, че само до 19,30 ч вчера, са били задържани 12 души, половината от които са жени.

"Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове", се казва в съобщението. От него не стана ясно дали младежът е обявен за издирване и задържан във връзка с оплакването на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той пък поиска оставката на шефа на Първо РУП в София заради запален билборд на партийната телевизия на "Атака".

На въпрос на бТВ тази сутрин дали снощи е имало полицейско насилие, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров избягна да отговори.

Притеснително от хронологията на събитията е, че прокуратурата на практика само регистрира престъпления от протестите, образува формално досъдебни производства, но за почти 4 месеца не е повдигнала дори едно обвинение, още по-малки са пък изгледите някой да бъде изправен пред съд - независимо от коя страна на барикадата. От своя страна, МВР следи само за агресия срещу своите служители, но не и за техни незаконни действия. Равносметката е, че в месеците на антиправителствени протести, в които ежеднено полицаи са изправени срещу недоволни граждани, държавата нехае за насилието на улицата, особено, ако то идва от хора, облечени с власт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.