• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

65% от хората в кризисните центрове не са от София

65% от хората в кризисните центрове не са от София

/КРОСС/В София има два кризисни центъра за настаняване на бездомни, както и още три центъра за временно настаняване. Това каза Мина Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности" към Столичната община, пред националната телевизия Bulgaria ON AIR. По думите й в кризисните центове могат да бъдат настанени 170 души.

Владимирова уточни, че двата кризисни центъра са насочени предимно за бездомни хора през зимата, докато другите три центъра за временно настаняване са с общ капацитет 510 места и функционират целогодишно. По думите й процедурата за настаняване е изключително облекчена, тоест човекът, изпаднал в необходимост се нуждае само от документ за самоличност.

Около 65% от хората, настанени в кризисните центрове, не са от София, съобщи Владимирова. По думите й между 85-90% имат семейство, но те са изоставени или жилището им е отнето. Има случаи, при които хората предпочитат улицата, добави експертът от Столична община.

Те отказват да влязат в центровете, а мотивът им е, че са свободни хора и това е начинът им на живот, каза Владимирова.

Последната инициатива на сдружение "Градски номади" са лампите от хартия. "Лампите бяха създадени от рециклирани материали, които така или иначе бездомните събират, за да преживяват. Бяха направени няколко лампи, които се продадоха на търг на много добре стойност. Парите отиват изцяло за хората", поясни представителят от сдружението Елеонора Генова.

По статистика 1370 са бездомните в цяла България, но това е крайно нереалистична цифра, смята Генова. По проучване на фондацията над 60% от бездомниците на първо място искат да си намерят работа, а на второ място дом.

През следващата седмица предстои акция "Топлина". Тя е организирана от Сдружението, "Социални дейности" към Столична община и фондация "Дари любов", съобщи Генова. По думите й всеки, който иска може да направи дарение в офиса на Фондацията в кв. "Враждебна".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.