• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Натали Кол пее в НДК след трансплантация на бъбрек

Натали Кол пее в НДК след трансплантация на бъбрек

/КРОСС/В последната нощ на 2015-а си отиде и Натали Кол - дъщерята на джаз легендата Нат Кинг Кол и самата тя легенда в R&B и соул музиката.

65-годишната певица с 9 награди "Грами" почина от рядко белодробно заболяване - идиопатична пулмонална артериална хипертония, довела до сърдечна недостатъчност, уточни Ройтерс. Агенцията припомня още, че заболяването е открито през 2009 г., след като Натали Коул претърпя бъбречна трансплантация.

На следващата година тя отново зарадва света с голямо турне, което я докара дори и в България.

Натали Коул е родена в Лос Анджелис, Калифорния, на 6 февруари 1950 г. в семейството на певците Нат Кинг Кол и Мария Кол.

Въпреки че семейството не планира певческа кариера, първата ѝ поява на сцената е едва на 6 години, когато изпява "Аз съм добрият Уил" за албума на баща си с коледни песни.

На 15 г. светът ѝ внезапно се променя - баща ѝ умира от рак и това слага отпечатък на отношенията с майка ѝ. Същата година семейството се мести в Масачузетс. Въпреки че музикалната ѝ кариера няма алтернатива, след гимназията записва детска психология в Масачузетския университет и завършва бакалавър през 1972.

Но на 25 години Натали хвърля бомбата - появата на първия ѝ албум Inseparable ("Неразделни") през 1975 г. Той излиза с гръм и трясък на музикалната сцена и с него бъдещата звезда

печели първите две

награди "Грами" -

за най-добър нов

изпълнител и за

най-добро женско

R&B изпълнение

Албумът става и "златен" по продажби, а песни от него в стил R&B оглавяват класациите. Натали Кол признава, че за Inseparable ѝ помага дуото Чък Джексън и Марвин Янси, което тя среща по време на лятната си почивка. (Година по-късно тя ще се омъжи за Янси.)
През 2009 г. Натали Кол получава деветата си статуетка "Грами" за най-добър поп вокал в албума Still Unforgettable.

Още следващата година излиза и втората ѝ тава "Натали". Кариерата на Кол е в полет и тя скоро се оказва с четири златни и два платинени записа.

През 1979 г. Натали Кол вече има собствена звезда на холивудската Алея на славата.

Толкова шеметна и успешна кариера няма как да не повлияе на личния ѝ живот. Наркотиците стават неин приятел, но и враг. Затишието в началото на 80-те години се дължи на борбата ѝ с наркоманията.

Още първият запис (Pink Cadillac) след престоя в клиниката през 1983 г. се завръща в класациите и става мегахит.

През 1991 г. певицата записва албума, с който остава най-известна и до днес - Unforgettable: With Love. С него отдава почит към баща си, като вкарва много красиви изпълнения на стандарти, записани по-рано от самия Нат Кинг Кол. Този своеобразен

дует между

баща и дъщеря

и с акомпанимент на пиано от чичо ѝ Айк Кол продава над 14 милиона копия и събира 6 награди "Грами", като е обявен и за албум на годината. "Тя чака 26 години, за да се осмели да запише дуетен албум с баща си, когото смяташе за недостижим", коментира Тома Спространов.
На 6 март 2000 г. в Залата на славата в Лос Анджелис Рей Чарлз казва с усмивка на Натали Коул, че е кралица, тъй като баща е Нат King Коул. На церемонията обявяват, че баща оказва ранно влияние на рокендрол музиката.

Натали Кол стартира и в актьорската кариера с роля в тв сериал.

През 2001 г. играе себе си в лентата Livin' For Love: The Natalie Cole Story ("Живея за любов: историята на Натали Коул"). За ролята си получава награда за най-добра женска роля в тв филм. Това е филмова адаптация на автобиографичната ѝ книга, която описва борбата ѝ срещу наркоманията и пътя ѝ към славата.

Три сватби,

разводи, самота

Първият брак на Натали Коул е на 26 години. Година след излизането на дебютния ѝ албум "Неразделни" тя се омъжва за продуцента Марвин Янси. През 1977 г. се ражда синът им Робърт Адам Янси, а през 1980-а Натали и Марвин се развеждат. Синът им също става певец и често пееше с майка си на концертите ѝ.

Кол се омъжва повторно през 1989 г. за Андре Фишер - бивш барабанист на чикагската фънк банда Rufus, но и този брак се разпада през 1995 г. Третият ѝ съпруг е епископ Кенет Дюпри, но съжителството им трае само 3 години (2001-2004).

През 2008 г.

певицата заболява

от хепатит C,

тя започва да слабее и бъбреците ѝ да отказват. Има късмет обаче да получи донор и през 2009 г. ѝ е направена бъбречна трансплантация.

Съдбата пожелава донорът и семейството му да са преселници от Ел Салвадор. "Аз не мога, а и не искам да преодолея този дух на латино вътре в мен. Оттогава страстта ми към испанския и всичко латинско изведнъж стана по-интензивна", казва Натали."

И следва логичното - през последните близо 10 години Натали Кол пожъна славата и в Латинска Америка, където я заобичаха като един от тях. Каква е историята?

1958 г., когато Натали е само на 8, баща ѝ Нат Кинг Кол записва първия си албум на испански език, който става международен хит. Натали ярко помни едно пътуване до Мексико, през което тя позира за снимки като сеньорита във фолклорно облекло.

55 години по-късно тя издава испаноезичния албум Natalie Cole En Espanol, в който включва неостаряващи латински стандарти. В него се отличава дуетът между баща и дъщеря, които изпълняват чувственото болеро Acercate Mas. Този проект, който Натали представя през последните си десет години, има зашеметяващ успех, постигнат от певица, която никога преди това не е пяла на испански.

У нас

ще запомним Натали

Кол с големия ѝ

концерт в НДК

през 2010 г., когато стабилизирана след трансплантацията, прави голямо турне. Тогава интервю от нея взема първи Тома Спространов, а докато Натали Кол пееше от сцената, от големия екран пееше в дует нейният велик баща.

За меломаните е безспорно, че тя оставя след себе си дирята на една от най-известните и емблематични жени в R&B. Но през 80-те години тя бе поп и денс звезда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.