• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Грушко: Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“

Грушко: Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“

/КРОСС/ В Брюксел прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко в интервю за „Российская газета“, предаде ТАСС.

„Към днешна дата НАТО се опитва да пренесе конфронтационните схеми върху акваторията на Черно море. Неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допуска превръщането на Черно море в „руско езеро“. Но в НАТО прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“ и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да стабилизираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от юг“, отбеляза Грушко.

Той припомни, че руският Черноморски флот бе „плътно интегриран в международните усилия по стабилизиране на обстановката в региона на Средиземно море и на юг“. „В частност, силите на флота активно участваха в борбата с пиратството в координация с НАТО и ЕС. Сега НАТО се отказва от това“, добави Грушко.

Той отбелязва и че засега „тенденцията за влошаване на отношенията между НАТО и Русия все още не се е изчерпала“.

“Съдейки по проведената наскоро среща на външните министри на държавите от алианса, военният съюз продължава политиката на “сдържане на Русия”, въпреки собствените си призиви за политически диалог. Не искам да кажа, че в отношенията ни с НАТО е настъпила Студена война, но алиансът преминава към схеми за гарантиране на сигурността от времената на Студената война. И това предизвиква тревоги, защото днес става дума не само за политиката, но и за военното строителство“, поясни дипломатът.

Договорът между Русия и НАТО е от изключително голямо значение и придържането към условията в него е основополагащ фактор за предотвратяването на напрежение между двете страни, подчерта още Грушко. Той е категоричен и че значението му не трябва да отслабва, тъй като това би означавало нова надпревара във въоръжението.

“В редица държави от алианса има политически сили, които защитават тезата, че този договор трябва да бъде прекратен. Това би било крайно опасно. В такъв случай вече ще трябва да говорим, че Европа рискува да загуби последните останали инструменти за обезпечаване на сигурността. Подобно развитие на нещата би довело до съществена дестабилизация на ситуацията в Европа, което не отговаря на общоевропейските интереси”, каза още Грушко.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кога Европа е горяла заради краварите? Европа винаги е горяла заради самите европейци.

31.05.2016 20:52:58

Анонимен

накрая сами ще си го начукат тия американски педали,европа пак ще гори за сметка на мръсните кравари

31.05.2016 11:36:25

Анонимен

Муахахаха Русия застрашавала собствените си ик.интереси-ти луд ли си бе.Точно обратното прави- защитава и укрепва своите икон.интереси на фона на безпомощно задлъжнялите и трупащи дълг върху дефицит САЩ и ЕС които нямат ход, въпреки печатането на тоалетна хартия.Въпрос на време е Русия Икитай да изключат системите за командно дишане на т.н.запад.

31.05.2016 10:51:35

Русия я застрашава не НАТО, а собствената и' икономическа несъстоятелност.

31.05.2016 10:17:08

Анонимен

Тия натовски брътвежи за усилване на групировката им в Черно море нямат никаква военна стойност, а са само гола пропаганда и антируска истерия. Прекалено тясна е акваторията за съвременните радиотехнически и въздушни отбранителни средства на руснаците. Високите оръжейни технологии до голяма степен обезсмислиха класическите флотски противопоставяния от 19. и 20. век. Просто е комично да гледаш как САЩ и някакви бръмбъзъци се опитват да сплашат видялата и препатила във военно отношение Русия. С един удар на лапата в Черно море руската страна може да превърне което и да е флотско съединение в купчина желязо. Хората трябва да са наясно с това, за да не се лъжат по бабешкия ПР на наглосаксите.

31.05.2016 08:44:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.