• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Предложиха ми процент, за да подпиша за поддръжката на МиГ-29

Предложиха ми процент, за да подпиша за поддръжката на МиГ-29

/КРОСС/Ген. Димитър Шивиков е един достоен български генерал и ще заеме длъжността в Монс, казва министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за в. "Сега"

- Г-н министър, кой Ви атакува? Наложи се впечатлението, че и ГЕРБ не ви долюбват, и Патриотичният фронт. АБВ открито го заяви.

- Това може би е вашата работа - да търсите кой кого атакува. Никога не съм се интересувал особено, но логично е да идва от засегнатите групи и групировки, които години наред са паразитирали върху Министерството на отбраната. Хора, които са били тясно свързани под една или друга форма с фирми и дружества.

- Т.е. сте им нарушили интересите? С какво по-точно?

- С няколко дружества, в които се опитахме да сложим ред. Разбрахте, че изгонихме всички фирми, които използваха ВМА. Спряхме корупционните схеми в "Снабдяване и търговия", като подадохме над седем сигнала срещу фирми и компании, които според нас са извършвали нарушения. Направих интервенция във военното разузнаване, което очевидно не се хареса. Така, че съвсем нормално е от там да идват атаките на първо място. 

- Но две от кадровите ви решения - в "Снабдяване и търговия" и "Флотски арсенал", претърпяха крах.

- Не веднъж казвам, че оставам с дълбокото впечатление и огорчение, че по онова време ДАНС играеше ролята на политическа полиция. Във вторник имах възможност да разговарям с новия председател на агенцията. Имам му голямо доверие и смятам, че той ще реформира по подходящ начин службата. Но да се върна на първия въпрос - за недоверие или атака от страна на ГЕРБ и Патриотичния фронт. До момента нямам нито един такъв сигнал. 

- Имате ли подкрепата на премиера Бойко Борисов?

- Никога не съм се съмнявал в това. Ако имах и грам съмнение, щях да предприема конкретни действия. Все пак съм завършил политология и зная какво означава това.

- Защото в момента се подготвяте да представите и т.нар. План за реформа до 2020 г., където е записано ясно как ще се увеличава бюджетът за отбрана, има проекти за модернизация, но във вторник премиерът заяви, че пари няма да има. Това подкрепа ли е според Вас?

- Ще продължа да отстоявам тази теза. Това решение за увеличение на бюджета е взето през септември на срещата на върха на НАТО в Уелс. И то е подписано от българския президент. Практиката показа, че нашите партньори от НАТО гледат с недоверие, когато ние поемаме ангажименти и после не ги изпълняваме. Това никога не съм го приемал за добър знак.

- Казахте ли го това на премиера?

- Да, много пъти. Но мисля, че то беше казано в някаква степен от самия генерален секретар на НАТО. Обърнете внимание на това. България е суверенна държава, която поема ангажимент. Държавният глава подписва едно общо решение и впоследствие ние не само не го изпълняваме, а намаляваме бюджета. Важно е и какъв сигнал даваме към обикновените хора. Поставяйки се на тяхно място, аз си мисля следното: След като президентът поема едни ангажименти и после държавата не ги изпълнява, защо ние, обикновените хора, трябва да правим това? Това е много лош сигнал и ни прави да изглеждаме като държава от третия свят. Тези порочни практики, това балканско шикалкавене не се приема добре в Европа и света, но то не е добре и за нас. Защото колкото и да си говорим за армия и правов ред, преди всичко се касае за морал. Хората имат нужда от ясни индикации, примери и последователна политика. 

- Премиерът няма да е доволен да чуе, че шикалкави.

- Аз казах, че България изглежда така отвън. Вие се опитвате да ме вкарате в конфликт с премиера.

- Не, опитвам се да разбера къде е проблемът - между вас и премиера или между него и президента. 

- Премиерът би казал: "Да, ние щяхме да изпълним този ангажимент, ако правителството на Орешарски не беше съсипало КТБ и ние сега не трябваше да извадим от бюджета едни 4.5 млрд. лв." Когато се виждам с моите партньори от НАТО, аз изтъквам този аргумент. Надявам се, че те проявяват разбиране.

- Наистина ли се надявате, че ще получим подарък изтребители, след като Румъния плати стотици милиони за втора употреба Ф-16?

- За съжаление, изпуснахме тази сделка. По думите на генералитета и хората, които са работили, условията при нея са били изключително благоприятни за България. Ще продължа да работя за решаването на този проблем. 

- Какво правите с плана за реформа и какво ще обсъждате в понеделник при президента на заседанието на КСНС, след като няма пари?

- Ще обсъждаме състоянието на въоръжените сили. Нека да го кажа така. Ние поддържаме 30-хилядна армия и тя трябва да се подготвя. В този размирен район, в тази среда на несигурност ние трябва да изпълняваме нашите ангажименти. На първо място, да поддържаме висок боен дух. На второ, да направим така, че армията да бъде добре облечена, мотивирана и добре въоръжена, за да отговори на новите предизвикателства на времето. 

- Бойният дух е спаднал тези дни около ситуацията с ген. Димитър Шивиков. Изненадаха ли Ви действията на военна полиция и прокуратурата?

- Прочетох обвиненията и погледнах с насмешка на голяма част от тях. Ще застана зад всеки един генерал. Юрист съм по образование и за мен презумпцията за невиновност до доказване на противното е в сила и в този случай. Ген. Шивиков има пълната ми подкрепа. Той е достоен генерал, който има изключителни заслуги. 

- Той ще остане ли вашата номинация за командването на НАТО в Монс?

- Той не само ще остане, а ще заеме тази длъжност. Ако се окаже, че има влязла в сила присъда, тогава ще взема друго решение. 

- Кога ще стане ясен новият началник на военното разузнаване?

- Когато приключи проверката, свързана с допуска до информация.

- Цивилен или военен ще е?

- Проучването тече за външни лица. Тези, които работят в службата, си имат допуск.

- Защо не успяхте да се преборите с Ивайло Калфин за пенсионната реформа в армията?

- Този казус не е приключен. На крачка сме да постигнем възможно най-доброто решение.

- Нека се върнем на атаката срещу вас. Преди време казахте, че идва от конкретен център, когато в едно руско издание излезе информация, дадена им от "Атака". Защо не кажете директно кой стои зад нея? Тези обяснения с хибридната война не са ясни.

- Ето още един аргумент. Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го пак заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци. 

- Какво правим тогава с изпълнението на Air policing? 

- Ще бъде много трудно. Договорът с руската страна изтича на 9 септември. Никак не е случайно това. Но отказвам да подпиша договора на тези цени. Ето откъде идва. Тези 80 млн. лв., по думите на ген. Румен Радев, са завишени три пъти. Разбирате ли кое кранче е спряно? 

- Това се отрича от представителя на РСК "МиГ".

- Ами говорете с ген. Радев. Три пъти завишени цени! Представяте ли си за каква колосална сума става въпрос. Нали си давате сметка, че тези пари, които в миналото под една или друга форма са представяни като комисионна, част от тях сега ще се излеят срещу мен. Безспорно ще се случи и то се случва. 

- Каква е възможността да изпълняваме Air policing с помощта на Турция, Гърция и Румъния?

- Засега това не се налага.

- Може ли да поискаме американските изтребители Ф-15 да останат по-дълго време?

- Засега няма такова правителствено споразумение. Проучвам опита на трите балтийски републики. Доколкото разбрах, таксата е около 5 млн. евро годишно за охрана на въздушното пространство на трите държави. 

- Тук ще бъдете много критикуван.

- Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат. 

- Предложиха Ви процент?

-Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това? Кажете поне една причина? Защото мразя руснаците? Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ - никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи. Кажете ми защо. 

- Кога получихте смъртни заплахи? 

- Аз не се притеснявам от това. Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сините цървули, сега наричащи се ръбовете са само малоумници, като трудовака и носят само туберколоза на останалото население1

25.04.2015 20:48:06

Анонимен

Г-н Министър, а колко процента сте взели от евроатлантическите си повелители, чиито нареждения изпълнявате безропотно и на които подарихте всичко, което поискаха.

25.04.2015 20:14:31

Анонимен

откъде го извадиха този дебил!?

25.04.2015 12:16:59

az

на този малоумник простотийте ще ги берат наште деца.

24.04.2015 15:16:44

kplane

Neuvajaemi nenchev, oburkal si posokata ot koiato moje da doide predlojenie za komision.A i na teb edva li biha ti predlojili nesto, tui kato ti si edin parashutist, nikakvec koito si niama predstava ot procesite v armiata.Ti si edno nedorazumenie, upotrebeno za edni chujdi interesi, no ne Bulgarski za sajalenie.I pomni predatelite nikoi ne gi obicha.Tiah samo gi izpolzvat, sled koeto gi zastrelvat!Smurt za nacionalnite predateli na Bulgaria!!!

24.04.2015 14:01:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.