• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Столтенберг иска Македония в НАТО

Столтенберг иска Македония в НАТО

/КРОСС/ Македония показа, че има способността да провежда реформи в духа на ценностите на НАТО, да се съсредоточи върху демократичните процеси и промените в областта на отбраната, да насърчава добросъседските отношения и да се превърне във фактор за стабилност в региона. След последователното изпълнение на тези задачи, мястото на Македония е в НАТО. Това стана ясно в четвъртък след срещата между генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, пише македонският „Курир".

На срещата министърът посочи, че има ясен консенсус сред граждани и политици, че страната трябва да стане пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Шекеринска информира генералния секретар на Алианса за увеличаването на бюджета за отбрана, както и за решението за разширяване на македонския контингент в мисията в Афганистан.

„Изпълнението на стратегическата ни цел Македония да стане 30-и член на НАТО е от голямо значение не само за нашата страна, но и за мира и стабилността на Балканите. Членството на Македония в НАТО е цел, която обединява всички граждани, и около която има политически консенсус. Нуждаем се от насърчение и подкрепа, за да можем да изпратим посланието, че тази цел е жизнеспособна", подчерта военният министърът на Македония.

Шекеринска отбеляза, че правителството е постигнало пробив в осъществяването на реформите и че бъдещето ще бъде белязано със същите тенденции.

„Ние изпълнихме обещанието си и увеличихме присъствието си в мисията „Решителна подкрепа" (в Афганистан) с 20%. Когато обещаваме, изпълняваме, така че работим върху реформи в отбраната", категорична бе Шекеринска.


На свой ред генералният секретар на НАТО благодари за дългогодишния принос на Армията на Република Македония в мисиите на Алианса в Афганистан. Норвежкият политик изрази задоволство от ангажимента на правителството в Скопие към реформите и към развитието на добросъседски отношения, като същевременно добави, че Македония има пълна подкрепа при осъществяването на тези реформи.

Столтенберг увери, че подкрепя усилията на Македония за присъединяване към НАТО. Той каза, че има основателни причини да бъде оптимист по този въпрос, но веднага след това допълни, че не бива да се губи реалната преценка, тъй като страната все е изправена пред сериозни предизвикателства.

„Оценявам вашия принос към мироопазващите мисии. Вашето участие в тях е бонус, който ви дава аргумента, че сте сериозен кандидат за членство в НАТО. А увеличаването на бюджета за отбрана е ход, който допринася за оценката на НАТО, че сте способни да станете член на Алианса", отбеляза Столнтенберг.

Срещата на Шекеринска и Столентенберг се проведе в Министерството на отбраната. Тя бе част от работната програма на визитата на Йенс Столтенберг в Македония - първо по рода си посещение на генерален секретар на НАТО в югозападната ни съседка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.