• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министерството на отбраната на Русия посъветва генералния секретар на НАТО да учи география

Министерството на отбраната на Русия посъветва генералния секретар на НАТО да учи география

/КРОСС/ „НАТО ще работи така, че да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими. Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след като обсъди конфликта в Украйна с президента на САЩ Барак Обама в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. 

Столтенберг предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи, като Грузия или Украйна, за присъединяване към НАТО.

В обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, Столтенберг даде дума да защитава териториалната цялост на Европа, съобщи DPA. „Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни. Дали някоя страна ще стане член на НАТО, или не, ще се реши от тези страни и 28-те съюзници и от никой друг", подчерта Столтенберг.

Министерството на отбраната на Русия на свой ред посъветва генералния секретар на НАТО да учи география. Така ведомството коментира изявленията на Столтенберг, който по-рано обвини Москва в прехвърлянето на войски в Украйна под вида на учения в Астраханска област.

Началникът на управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков отбеляза, че ученията на военната авиация и ПВО в Астраханска област протичат на стотици километри от руско-украинската граница. Той също напомни, че година по-рано аналогични изявления направи и говорителката на Държавния департамент Джен Псаки и тогава „те предизвикаха пристъпи на искрен смях у всеки човек, който има елементарни познания по география".

„Когато брадатият виц се преразказва със сериозно лице отново и отново, при това и от политик от такъв ранг, аз съм убеден, че това не е фарс, а по-скоро разиграване на подчинените. А вероятно, последствие от скорошното хорово пеене на срещата на НАТО в Анталия, което е направило толкова силно впечатление на Йенс Столтенберг, че той не е успял да се отърси и до ден днешен от радостна възбуда", каза Конашенков.

Конашенков специално подчерта, че още на 26 май Министерството на отбраната е провело специален брифинг за чуждестранните военни аташета в Русия, на който е представило подробен план за ученията. „Като цяло, време е нещо да се направи със секретното деловодство в щаба на НАТО: или да се изисква написването на шифрираните доноси от военните аташета в Русия да става с по-разбираем почерк, или да се наемат на секретаря преподаватели по география, които могат бързо да набират текст на печатна машина", каза още Конашенков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.