• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

НАТО кани Македония за член веднага след решаването на спора за името

НАТО кани Македония за член веднага след решаването на спора за името

/КРОСС/ НАТО ще изпрати покана за членство на Македония веднага след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика", цитирани от БГНЕС.

"Много се радвам, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да подкрепяме страната по пътя на нейното присъединяване към НАТО. Ние искаме тя да успее. Това е съгласно решението от срещата на върха в Букурещ от 2008 година. Това решение бе препотвърдено с декларации от Уелс и Варшава.

Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за членството в Алианса след постигането на общо решение за спора за името в рамките на ООН. Съвсем наскоро видяхме положителен импулс по този въпрос", обяви Столтенберг.

"След сформирането на новото правителство миналата година видяхме възстановени усилия за извършването на реформите. По време на визитата ми аз окуражих правителството да продължи с реформите, които ще укрепят съдебната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открит и конструктивен диалог", допълва Столтенберг.

Според него "Балканите са от стратегическо значение за НАТО".

"Оставаме напълно ангажирани, а това нещо подпомага стабилността в региона. Ние виждаме бъдещето на този регион в евроатлантическото сътрудничество и интеграцията на тези, които искат това нещо. Всеки народ има правото сам да решава бъдещето си и сам да избира политическите мерки и мерките за сигурност. Това е основен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя трябва да го зачита. Разширяването на НАТО не е срещу Русия", каза още Столтенберг.

Генералният секретар пояснява, че две страни от Западните Балкани искат да се присъединят към пакта. "НАТО подкрепя тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево, за да им помогне по пътя им към членството в НАТО".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.