• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

9-те от източния фланг на НАТО: Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение

9-те от източния фланг на НАТО: Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение

/КРОСС/ Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.

Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.

Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.

"Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.

Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз залагам на Русия в този конфликт, в който умишлено беше въвлечена. (дано не се случва). Ще разпердушини всичкия фланг, джендъри и пр. "армия" на Нато! Тук чета някакъв хобот по-долу си криви душата и на черното викат бяло, но се молете да не попаднем под руските удари, щото тия не си поплюват. И не си мислете, че някой от чужда натовска държава ще се застъпи за нас...колкото се застъпиха за Кипър навремето. И не само. Или се надявате на нежния лидер Микрон, който щял да създава армия...

01.03.2019 15:02:41

Анонимен

Ами спрете да обграждате Русия и ще бъдете по-спокойни! Ама докато не ви уврат тиквите ще стеняте. "Не би мирно седяло, не би чудо видяло".

01.03.2019 14:51:51

Анонимен

Какво прави Радев на позорната среща на НАТО в Кошице, насочена срещу Русия?! Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща вчера в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Това съобщи БТА. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев. «Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно», заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия «е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най доброто доказателство за това», добави той. Девет източноевропейски страни, членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха

01.03.2019 14:40:39

Анонимен

До последния: Много си прав, с изключение на финала!!! От "не драги..." нататък си в заблуда!

01.03.2019 13:30:00

Анонимен

Много ватник е налазил форума и завалиите все щатите им виновни , все за разни васали говорят . Цялото напрежение в момента в Европа и света се подклажда от комплексарските имперски мераци на Путин , сигурно САЩ изтрепаха стотици хиляди в Чечня , или пак те нападнаха Грузия , че и си взеха част от територията , или пак САЩ натвориха цялата простотия в Украйна , не драги родни зомбирани русолюбци всичко това е продукт на азиатските мародери начело с Цар Ботокс Първи .

01.03.2019 12:27:36

Анонимен

ЗАПЛАХИТЕ ОТ КОНФРОНТАЦИИ ОТ СТРАНА НА РУСИЯ.РУСИЯ БЕШЕ ИЗТРИТА ОТ РЕЗИДЕНТА КАТО ТАКАВА.ПРОДАДЕ СЕ НА МАЙКАТА ПАРТИЯ

01.03.2019 12:26:33

Анонимен

КОНФЛИКТИТЕ ГИ СЪЗДАВАТ НАШИ И ЧУЖДИ СЛУГИ НА ЕВРАЗИЙСКА И РУСКА ОРБИТИ

01.03.2019 12:24:34

Анонимен

И ние даваме пари на тези хора за да говорят подобни глупости. Щатите са в основата на всеки конфликт за който можем да се сетим. Васалите им повтарят техните глупости. А сега изглежда, че си и вярват. Както си вярват, ще гласуват да отделяме не 2, а 3 процента за оръжие, което да купим пак от щатите. Никой ли не си дава сметка, че така Европа дава пари на щатите, за сметка на социалните разходи. Все си мисля, че когато и да се откъснат топките на Паси, все ще е добро дело.

01.03.2019 12:15:16

Анонимен

Колко пушечно месо си приготвиха англо саксите + !

01.03.2019 10:07:38

Анонимен

Абе кой го създаде този конфликт бе , кой се хвалеше със спонсорството си и раздаваше курабийки , де гиди маскари ....

01.03.2019 09:34:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.