• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Проф. Герджиков: Царят и шефът на БАН ще са силни президенти. Ако България има нужда от слаб - аз съм насреща!

Проф. Герджиков: Царят и шефът на БАН ще са силни президенти. Ако България има нужда от слаб - аз съм насреща!

/КРОСС/ "Партиите нямат намерение да се борят с купуването на гласове, иначе щяха да премахнат номерата в бюлетините. Трябва да има образователен ценз и за тези, които гласуват, и за тези, които избираме - не може неграмотни да определят как да се управлява държавата, както и такива да ни управляват За съжаление, само чудо може да върне Шумахер и НДСВ към нормален живот".

- Проф. Герджиков, за първи път от години не сте пряк участник в изборния процес, а само наблюдател. Как изглежда отстрани кампанията?

- Това май е най-вялата кампания от много години насам, няма силни политически послания. Партиите заявяват, че ще се борят срещу купуването на гласове и корпоративния вот, а всъщност нямат намерение да го правят.

- Защо смятате така?

- Ако имаха желание да се преборят с купуването на гласове, има няколко прости механизма, които можеха да редуцират в голяма степен това изключително порочно поведение. Защо е необходимо например партиите, които се явяват на избори, да бъдат под номера? За да може да се каже на тези, които не могат да четат, а, за съжаление, те са стотици хиляди, за коя цифричка да гласуват. Смятам, че партиите трябва да бъдат само изписани и подредени на случаен принцип в бюлетината, а който може - да прочете и гласува.

- Поставяте въпроса за образователен ценз, който бе повдиган през годините, но решение така и не се намери.

- Да, винаги съм бил привърженик на образователния ценз, защото не искам неграмотни хора да определят как да се управлява държавата ни. Защо не спазва основното си конституционно задължение да учи до 16 г. и да получи поне основна грамотност. И той, и държавата обаче не зачитат конституцията, все едно е lex imperfecta (несъвършена правна норма) и я заобикалят и нарушават непрекъснато. Не мога да се примиря с това - в ХХI век държавата ни да допуска да имаме стотици хиляди неграмотни и още толкова полуграмотни.

- Как да спре купуването на гласове?

- Другото е разследващите органи да бъдат поне толкова активни, колкото са и разследващите журналисти. Последните вършат много повече работа, но нямат механизмите и държавния инструмент, за да вкарват нарушителите в затвора. А тези, които трябва да го правят, бездействат...

- ...докато нападат журналисти. Защо в листите влизат хора с присъди, които дори бият заради неудобни въпроси?

- Това е също слабост на законодателя ни, който е изключително либерален. Ние се засилихме от едната крайност - като тоталитарно общество, в другата - като решихме, че демокрацията е някакъв особен вид свободия и правата на всички граждани трябва да бъдат спазвани до такава степен, че независимо дали си престъпник или не, трябва да имаш същите права като съвестен гражданин. Какво е това ограничение - само ако си под запрещение (поради слабоумие или душевна болест) или изтърпяваш наказание лишаване от свобода, само тогава не можеш да се кандидатираш било за депутат, било за общински съветник или кмет. Ами тези, които са осъдени на пробация? Те могат?! Ами тези, които са рецидивисти и са изтърпели множество присъди? И те могат! Излезли са на свобода и са се превъзпитали, така ли? Много моля, не искам тези хора да ме управляват и да определят бъдещето ми.

- И как да ги спрем?

- По-големи рестрикции към кандидатите за всички изборни позиции. Това да е първото сито - да не се допускат случайни и необразовани хора, закононарушители...

- Искате образователен ценз, но образованието ни е в такова състояние, че всеки може да си купи диплома?

- Това е едно от големите безобразия у нас. Пак слабост на държавата. Сведохме образованието до най-ниските равнища от Освобождението насам, системата стана порочна и дълбоко сбъркана. Даскалът, попът и кметът са били най-тачените в селото. Сега даскалът е на дъното на социалната таблица. Как учениците да го имат за авторитет, след като самото общество не му дава на нужното признание?

- Как коментирате внесения проект за промяна на Конституцията?

- Това е мимикрия. Не са същинските, необходими промени. Много шум се вдигна за тази съдебна реформа, а се оказа, че внесоха по-скоро козметични текстове, отколко нещо сериозно.

- Т.е. партиите от статуквото надделяха над това, което искаха реформаторите?

- Да. Поначало самата реформа беше зачената така, че да бъде половинчата. Защото, ако някой иска същинска промяна, такава минава през ВНС.

- Свикването на Велико народно събрание е спорен въпрос според юристи, а КС отказа да се произнесе в аванс.

- Да, спорен въпрос е. Все още действа тълкувателното решение на КС, което връзва ръцете на ОНС. Теоретично КС може да промени позицията си. но пак казвам - истинска реформа може да се направи само от ВНС, а не от този парламент.

- Борисов ще се кандидатира за президент?

- Не знам дали това е неговото амплоа. В тази си позиция той е по-силен. Ако ме питате кой трябва да е следващият президент, имам два отговора. На първо място най-полезен за България би бил Симеон Сакскобургготски с огромния авторитет, който има навън. Но това може да стане само при изричната и категорична подкрепа на ГЕРБ. И ако този вариант не сработи, втора силна фигура според мен е тази на сегашния председател на БАН - акад. Стефан Воденичаров. Това са две подходящи за президентския пост фигури.

- Лансирате царя, но не се чу какво стана с акцията, подкрепена от интелектуалци и общественици - той да получи статут на специален посланик на България пред света?

- Не се доразви, за съжаление. А това би било изключително ценно за страната. Ние сме много силни в пропиляването на национални богатства във всички области, включително и човешките ресурси.

- И вашето име се спряга като евентуален кандидат за президент.

- Ако България има нужда от слаб президент - аз съм насреща.

- Вие бяхте сред последните знакови лица, които проявяваха активност в НДСВ, но май се дистанцирахте, защо?

- Не съм се отрекъл от НДСВ, така съм възпитан, но не проявявам активност. Единственото, което ще направя, е да подкрепя нашата листа за общински съветници начело с Любка Качакова.

- Искахте НДСВ да се закрие, но партията ви може да стане с ДПС част от либерален алианс.

- Волята на мнозинството на конгреса ни беше да се закрие НДСВ. Аз бях един от тези, които смятаха, че партията трябва да се закрие, след като изигра историческата си роля. Оказахме се обаче малцинство, защото има хора, които не могат да си представят, че няма да са в политиката. Но трябва да стане чудо - както да се очаква Шумахер да излезе от будна кома, по същия начин и НДСВ да възкръсне и да заживее нов живот. Би било прекрасно, но е утопично.

Източник: в.24часа

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Народът не знае каго иска и затова повече от половината не гласува, а от останалата част преобладават гласуващите за мутрите

13.10.2015 16:30:06

Анонимен

Стига с този цар не го иска вече народа не разбрахте ли.

13.10.2015 16:19:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.