• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Български и руски свещеници изпълниха „Многая лета" за Цар Симеон II

Български и руски свещеници изпълниха „Многая лета" за Цар Симеон II

/КРОСС/ Негово Величество Цар Симеон II бе в състава на десетчленна делегация, която придружаваше Негово Светейшество патриарх Неофит на официално посещение в Москва от 7 до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи".

По време на изключително тържествена церемония Негово Светейшество бе удостоен с наградата за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото" в голямата зала на храма "Христос Спасител".

На церемонията присъстваха българската църковна делегация, която придружаваше патриарх Неофит по време на официалното му посещение , както и Негово Величество, посланикът на България в Русия Бойко Коцев, заместник -председателя на АБВ Румен Петков и Светлана Шаренкова, председател на форума "България - Русия".

Негово Величество дари на патриарх Кирил ценна семейна реликва - икона, подарена от последния руски император Николай II на баща му цар Борис III при кръщението му през 1896г, която е съпровождала царското семейство през цялото им изгнанието след проведения през 1946 г. у нас незаконен референдум. През 2000 г. Царят я пренася във Врана.

При връчването, което стана по време на обяд в Покровския манастир, в присъствието на Патриарх Неофит и придружаващата го делегация, Царят, изключително развълнуван, отбеляза, че дарявайки тази скъпа за семейството му икона, желанието му е било , след 120 години, тя да се завърне отново в своята историческа родина. Н.Св.Патриарх Кирил дълбоко трогнат от жеста благодари специално на Негово Величество, след което българските и руски свещеници изпълниха „Многая лета" за царя.

По време на пребиваването си в Москва Негово Величество даде интервю за Българското национално радио и на въпроса на журналиста Николай Кръстев как оценява срещата в гр. Хавана между Папа Франциск и Патриарх Кирил, Негово Величество отговори, че "когато им диалог е много позитивно, още повече, отчитайки факта, че такъв не е имало от 1053 г. насам., т.е. след 1000 години се възобновява диалогът и това е наистина голям прогрес за християните".

На въпроса дали по време на разговор му с Патриарх Кирил е бил засегнат въпросът за предстоящия през юни Църковен Събор, Негово Величество отбеляза, че естествено това е била една от темата, още повече, че той самият е присъствал миналата година, по покана на Вселенския патриарх ,на подготвителната среща за Събора в Истанбул. Попитан за очакванията му от предстоящия Църковен Събор Негово Величество каза: " Като мирянин се надявам да се постигнат положителни резултати за християнската общност. Но е много сложно, тъй като политическите теми винаги неволно влияят върху духовните въпроси, нужно е да сме по-гъвкави и най-вече готови за диалог."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.