• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Момчил Неков се срещна с Кристалина Георгиева заради наводненията

Момчил Неков се срещна с Кристалина Георгиева заради наводненията

/КРОСС/ Добре ще е в България да бъдат създадени обществени комитети, които контролират за справедливото разпределение и целесъобразното използване на европейските средства за компенсиране на пострадалите от наводненията общини. Евродепутатът от БСП Момчил Неков и българският еврокомисар Кристалина Георгиева обсъдиха темата в Брюксел.

Неков се срещна с комисар Георгиева, за да й предостави допълнителна информация за щетите, която е събрал чрез областните управители и кметовете на 58 общини.

По своя инициатива, през лятото Момчил Неков се свърза с общинските власти, които му дадоха сведения за щети, възлизащи приблизително на 265 млн. лева.

"Идеята за обществените комитети е чудесна и аз, като член на Европейския парламент, който следи за разходването на бюджета на ЕС, бих се включил с готовност в тях", заяви Неков.

Двамата обсъдиха нуждата след наводненията в Мизия, да се поканят европейски експерти, които да помогнат властите за оценка на щетите върху публичната инфраструктура и обработваемите земи.

Неков и Георгиева обсъдиха и необходимостта да бъдат оценени бързо щетите върху земеделските площи и реколтата в засегнатите региони, за да могат стопаните да получат обезщетения и за тях.

Момчил Неков получи уверения от комисар Георгиева, че службите на Европейската комисия усилено проучват искането на правителството за обезщетения чрез Фонд "Солидарност". Очаква се през ноември или декември предложението за отпускане на финансова помощ да влезе за одобрение в Европейския парламент и в Съвета. България е първата държава, която кандидатства по новите правила за компенсации от фонда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.