• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ЕК планира законодателни мерки срещу двойните стандарти при храните

ЕК планира законодателни мерки срещу двойните стандарти при храните

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) планира законодателни мерки за по-добра защита на правата на потребителите. Предвиждат се промени срещу двойните стандарти при храните.

ЕК излезе с комуникация за промяна на директива на чл. 6 от 2005 година, която е за нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители, каза в „Преди всички" евродепутат Момчил Неков и подчерта, че това е една добра новина за всички.

„Радостното е, че трябва да стане в много кратки срокове, до средата на 2019 година да има приложения на изменения на тази директива от 2005 година. Когато се измени, да се запише вътре, че няма право да се продават храни, които са с еднаква опаковка, еднакъв състав, но с различно качество. Радвам се, че ЕК чу гласа на ЕП. Тази инициатива е започнала още през 2009 година и вече дава резултат", допълни той.

Различните цени на едни същи продукти в различните държави също са нелоялна практика, но нещата са по-различни, тъй като е на пазарен принцип, каза Неков.

„Всеки потребител може да избере дали да купува една стока или не, а вече колко ще бъдат прекупвачите по самата верига и дали примерно може да се направи списък да се наименуват всички продукти, които реално правят нелоялни търговски практики към българи. Тук обаче целта е друга - да се преборим с тази дискриминация към Източна Европа, като се започне от храните, да се премине към нехранителните продукти, а вече, ако говорим за качеството на храните, след това да преминем към тази стъпка в България с намаляването на захарта в продуктите, да има такова законодателство у нас. Това са следващите стъпки, които трябва да извървим".

"Втората добра новина е, че у нас най-после може да бъде изработен Закон за доброволчеството. Само две страни в ЕС - България и Словения, нямат такъв закон", каза още в интервюто Момчил Неков.

„Това, което ми дава надежда е, че Лиляна Павлова, като министър на Българското европредседателство, беше на посещение в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите през 2017 година, там аз ѝ казах, че през април месец предстои разглеждането на досието за Европейски корпус на солидарност, а в същото време ние нямаме Закон за доброволчеството. Два дни след това г-н Цветанов е внесъл законопроект за доброволчество в НС, който предстои да се разгледа".

Липсата на такъв закон възпрепятства хората, които искат да се включат в инициативите, свързани с Европейския корпус за солидарност.

„Всяко евро, инвестирано в доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети", подчерта Неков.

По инициатива на Неков в дома на Европа се провежда кръгла маса „Възможности и предизвикателства пред доброволческата дейност в европейски и национален план".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.