• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

За евтинията през соца

За евтинията през соца

/КРОСС/ У последно време все по често се усеща носталгията по социализма. И най-вече, по евтинията. Няма да се спирам на празните магазини и на показните магазини. Няма да коментирам това, че тия, где ги гони носталгията сигурно са живели, та да се тъпчат до пръсване. Ще се опитам да ви обясня, защо социализмът отиде у небитието. Свършваш висше и почваш работа. Заплата 135 лева. На ден 6.14 лв. На час 77 стотинки.

Хлябът бе 15 стотинки. Редиш се на опашка, що може да свърши. Стоиш на нея половин час. Простата сметка показва, че хлябът вече е 15+38.5=53.5 стотинки. С една месечна заплата си купуваш 243 хляба.После се редиш за месо. Цената му е 4 лева. Стоиш два часа и половина, и то струва вече 4+1.93=5.93 лв. С една месечна заплата си купуваш 22.765 килограма месо. После се редиш на опашка за домати, лук, дрехи, китайски кецове... После се редиш у бръснарницата, баничарницата и у сладкарницата.

После се редиш на опашка за лека кола. 10 години. Цената на колата е 6 500 лева. За десет години ти стъпва на 10х12х135+6500=22 700 лева. Нема да ви смятам колко излизаше един апартамент, що има опасност да изгоря лаптопа.

А най-простата сметка показва, че от висене по опашки, немаше кога да работим. А като не работим, нема у магазина. Нема го и бръснаря. Що е на опашката за месо. А месаря е на опашката пред бръснарницата. Та това исках да ви кажа. Кто понял, понял.

Ха ха. Сетих се за Ювенал. Хляб и зрелища. Хляб имаше. И зрелища имаше. По опашките. По телевизията една краварка зрелищно доеше от една крава 170 литра млеко. Докато я снимаха, другите крави прегаряха. И млеко немаше. Телешко имаше у „Балкантурист". С гъби.

П.П.Свещите на снимката са за погребението на социализма. Едно време немаше и свещи, що немаше и ток. А ток немаше, що беше евтин.

Източник: Росен Антов, socbg.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

умиращ от смях

леле какъв тъпанар е писал това. Тъй - ами днес си безработен. Ама заплата - 1000 лева - 7 лева на час. Седиш в къщи и пишеш тъпи статии. И 0-лата дето я получаваш като безработен расте със 7 лева на час. А като погледнеш в джоба - нищо. Сал едно наптрупване ти е в главата. И хайде към благинките - хероинец, гледане на пълни витрини на вмагазини, ама отвън. Ах и този глад... Ама нищо, то времето върви и парите се трупат - по 7 лева на час. И умираш гладен и "свободен" в "рая". Ама то такива тъпунгери това заслужават.

23.07.2017 10:33:07

Анонимен

Нямало мляко при соца ли, ега ти наглия лъжец. Колкото искаш и винаги е имало. А в рибния магазин се разхождах покрай щанда и се помайвах от коя рибка или филенце да си взема,беше жълти стотинки.Имаше чат-пат някоя рехава опашка обикновено надвечер като се прибират хората от работа. Даже сега в Метро и Билла чакам много повече на касата. И по-важното е, че тогава храната беше храна, а не пластмаса, но имаше държавен и народен контрол, а сега има корумпирани калинки.

22.07.2017 23:27:52

дядо Йоцо гледа

А сега има от всичко и по много! Има ток, има хляб, има телешко... Една депутатка даже си хранеше кучето с кюфтенца от сьомга. И го обличаше само в "маркови" дрешки....

22.07.2017 22:36:01

Анонимен

Когато човек е прост, то е за дълго, е казал Волтер. Сега си имаме всичко, вносни стоки, но не и български. Работим по 12 часа, но получаваме пари, а които и една опашка неможем да си спретнем, т.к. неможем да си купим и нормално сирене и хляб. Затова ни правят такова с палмово масло и други буклуци. По статистика брутно изкарваме много повече отколкото по социалистическо време, но тогава улиците нямаха дупки, миеха ги редовно, бедните бяха много по-малко, а сега са над 80 % от хората. Имаше образование.

22.07.2017 11:30:03

Анонимен

По-глупаво нещо не бях чел от години. Този драскач нас ли смята за глупаци или не може да разбере, че той самият е такъв?

22.07.2017 11:23:35

Wolf

Чутовна простотия е тази статия. Но всъщност това е нормалното интелектуално ниво на пещерните антикомунисти - някъде между имбецил и идиот. Да живееш в тази окаяна "държава" сега и да лайномяташ срещу НРБ е върхът на цинизма и низостта.

22.07.2017 10:50:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.