• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Борис Немцов бе застрелян в Москва. Владимир Путин: Това е провокация

Борис Немцов бе застрелян в Москва. Владимир Путин: Това е провокация

/КРОСС/ Руският опозиционен деец Борис Немцов бе застрелян с четири куршума на Големия каменен мост в Москва в нощта срещу събота. По данни на полицията няколко души са станали свидетели на убийството. 

На местопрестъплението веднага пристигна руският вътрешен министър Владимир Колоколцев.
Разследването е под личния контрол на президента Владимир Путин, съобщи агенция „Интерфакс". Според руския президент това събитие „носи белезите на поръчково убийство и прилича на провокация".

Убийството на Немцов става в навечерието на предстоящия на 1 март в Москва поход срещу войната в Украйна, един от организаторите на който бе Немцов, добавя ВВС

Владимир Путин е наредил на ръководителите на Следствения комитет на Руската федерация, на Министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и да държат хода на разследването под личния си контрол, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

Путин изрази дълбоките си съболезнования на роднините и близките на трагично загиналия Борис Немцов, добави Песков.

Руският вицепремиер в периода 1997-98 г., както и губернатор на Нижни Новгород Борис Немцов бе застрелян в центъра на Москва в 23.15 ч. местно време в нощта срещу събота, докато се разхождал с млада жена по Големия каменен мост, на 200 м от Кремъл.

По предварителни данни неизвестен нападател от автомобил е стрелял не по-малко от седем-осем пъти по Борис Немцов, съобщава ТАСС.

Според първоначалната версия убийството на руския политик е провокация и веорятно е поръчково, посочва „Интерфакс". Агенцията добавя, че на мястото на убийството са намерени шест гилзи, като четири от тях са пронизали Немцов.

Какво е оръжието на убийството ще се установи по резултатите от балистичната експертиза, каза Елена Алексеева, официален представител на руското вътрешно министерство. „С младата жена, която е била по време на убийството с Борис Немцов, работят следователи и психолози от МЧС, които ще й окажат необходимата помощ", добави Алексеева. Спътницата на Немцов е останала невредима.

По думите на Алексеева разследването е контролирано лично от вътрешния министър Владимир Колоколцев.
Установено е, че убийците на Немцов са пътували в бял Ford Focus или Mondeo, съобщават пред „Интерфакс" полицейски източници. Известен е и номерът на автомобила и той вече е обявен за издирване.

АFP припомня, че Борис Немцов бе един от главните противници на президента Владимир Путин. Бивш вицепремиер по времето на Борис Елцин и организатор на мирни шествия срещу войната в Украйна, Немцов бе един от организаторите на похода срещу войната в Украйна на 1 март в Москва.

В последния си пост във Фейсбук Бориц Немцов заяви отново позицията си, че присъединяването на Крим е незаконно, пише Le Monde.

55-годишният Борис Немцов и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров са лидери на опозиционното движение „Солидарност".

Немцов неколкократно разкритикува организирането на Зимните олимпийски игри миналата година в Сочи и дори направи доклад за корупция около спортния форум. Преди петнайсетина дни той призна в интервю, че се страхува, че може да бъде убит.

Миналия септември Борис Немцов бе съорганизатор на „Поход за мир". „Путин означава война, той е лидер на партията на войната", заяви тогава Борис Немцов. Ако ние сме многобройни днес, той ще отстъпи, защото се страхува от собствените си граждани и само руският народ може да препречи пътя на Путин", припомня Francetv info.

„Това е ужасна трагедия за цялата страна", реагира след новината за убийството на Борис Немцов бившият финансов министър Алексей Кудрин.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди убийството на Борис Немцов, съобщи ТАСС. „САЩ осъждат жестокото убийството на Борис Немцов. Призоваваме руското правителство да проведе бързо безпристрастно и прозрачно разследване", се казва в изявление в страницата в Тwitter на Съвета по национална сигурност към Белия дом.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.