• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Н. Ненчев: Купуваме руски двигатели, но не от Русия

Н. Ненчев: Купуваме руски двигатели, но не от Русия

/КРОСС/ България ще обяви обществена поръчка за закупуване на руски двигатели за самолети МиГ-29. Най-вероятно ще бъдат купени стари неизползвани двигатели, каквито в Европа има много, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за ВTV.

„Действително имаме нужда от още няколко двигателя", посочи той. Ненчев не потвърди информацията, че покупката ще струва 50 млн. лв., тъй като ще има обществена поръчка. „Не съм казал, че ще бъдат купени от Русия. Те ще бъдат руски, но имаме други възможности", обясни Ненчев. Вероятно двигателите ще бъдат взети от страна-член на ЕС или НАТО.

Считам, че в рамките на 3-3,5 години ще имаме нов тип боен самолет за нашата авиация. Като казваме самолет, имаме предвид поне една ескадрила - 12 самолета. Идеята за нови изтребители се развива. В края на март комисията трябва да предостави доклад за всички опции. Тогава ще имаме яснота към какъв самолет се насочваме, заяви Ненчев.

Ненчев обясни, че ако договор за нов многофункционален самолет бъде подписан в рамките на тази година, което е много вероятно, това е възможност за около 3-3,5 години те да влязат в употреба.

„Добра идея" нарече Ненчев предложението в небето на България да патрулират и чужди самолети. Законодателната промяна, която позволява това да се случи, ще бъде гласувана в парламента утре. Министърът обясни, че става дума за охрана „самостоятелно или съвместно с други партньори". „В никакъв случай няма да предоставим суверенитета си за охрана на въздушното пространство", добави той. „Разговори за съвместна охрана с Турция не са водени", уточни Ненчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

eй, Боже, само малоумници сбрани в тая скупщина, еййй! От ината си ще умрат!

14.01.2016 14:02:33

Анонимен

да, представям си бъдещият самолет на Ненчев .... събран от части втора употреба :)

14.01.2016 09:03:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.