• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

След ратификацията на договора за ремонт на МИГ-29 БСП поиска оставката на министър Ненчев и на правителството

След ратификацията на договора за ремонт на МИГ-29 БСП поиска оставката на министър Ненчев и на правителството

/КРОСС/След скандал в парламента депутатите приеха и на второ четене нашите МиГ-ове да се ремонтират в Полша. От присъствалите в залата 179 народни избраници 130 бяха "за", а 41 - "против". Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник, тъй като е секретен, но ще влезе в сила, след като бъде обнародван.

Договорът е секретен, повтори министър Ненчев на брифинг в парламента след ратификацията и отказа да обяви клаузите му. На настоятелните искания на медиите да обясни защо договорът няма публичност, Ненчев се обърка като първо заяви, че това е търговска сделка, после че е междудържавен договор, а след това даде думата на Радан Кънев да отбива журналистическите атаки.

"Министърът е абсолютно некомпетентен. Изложихте на опасност живота на летците и нашите отношения с Русия", каза от трибуната соцдепутатът Валери Жаблянов, цитиран от Епицентър.бг. Той призова правителството да подаде оставка.

Колегата му Таско Ерменков нарече днешния ден "черен петък". Той уточни, че именно на днешната дата е бил подписан трагичния за историята ни Ньойски договор.

Лидерът на Реформаторския блок успя да върне разговора чак до Стамболов, Радославов и султана. Той дори нарече индиректно космонавта Александър Александров и хората, които са против сделката с Полша, "руски мекерета".

Според Кънев ратификацията на днешното споразумение е "същностен геополитически избор", който решава вековното разделения на България на "русофили и русофоби". Изказването му предизвика бирен смях в залата, а проф. Станислав Станилов от "Атака" му припомни, че и в трите световни войни, в които България е била на различни от руските позиции, "ужасно си е изпатила". След което заяви, че Радан Кънев се държи като "хипопотам в стъкларски магазин".

"Глътката въздух, която твърдите, че поемаме с ремонта на самолетите, е глътката на удавника, с която поемаме към дъното", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров по време на дебатите, предаде Блиц.

Независимит депутатк Велизар Енчев цитира член от наредба, приета от сегашните управляващи, според който никой няма право да ремонтира нашите самолети, освен главния конструктор. Така Ненчев нарушавал законодателството в България. Според Енчев, действията на българския военен министър са русофобски, защото в забраните на ЕС за сътрудничество с Русия има член, според който санкциите не се отнасят за ремонти и услуги, които засягат машини, свързани със сигурността в рамките на ЕС.

Енчев призова депутатите да внимават какво гласуват, защото могат "да натиснат копчето за катапултиране на българските пилоти".

Още по-остро изказване направи депутатът от БСП - лява България Атанас Зафиров, който обвини Ненчев, че е укрил от депутатите писмо от руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество, която още през юли е предупредила, че Полша няма да има законова и техническа възможност да извърши тези ремонти.

Зафиров приведе примери, според които полската страна е търсила разговори с руската страна за доставка на части за миговете, които категорично са ѝ били отказани, а поляците се оправдали, че правят това по настояване на България.

Светослав Белемезов от АБВ също повтори тезата на предишните оратори, че това е договор от частно-правен характер, тъй като ремонтите ще се извършват от частна фирма в Полша, че това споразумение няма нужда от ратификация и че това е опит на Министерството на отбраната да прехвърли отговорността на Народното събрание.

Всички говорили досега депутати се позовават и на трагичния случай с ремонтирания от Полша Су-24 на Алжир, в който са сложени части втора употреба, а самолетът катастрофира и двамата му пилоти загиват, за което в момента се водят дела.

Румен Гечев от „БСП лява България" заяви, че се ощетява българският народ с около 3 млн. евро. „Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка? Въпросът за резервните части - след 10 години ще изтече ресурсът от този ремонт. Колко милиона ще струват резервните части след това и откъде ще ги вземете след това? Ще нанесете загуби за милиони на българската държава и рискувате живота на българските летци. Събудете се, г-н министър. Предлагате ни политика, която води до милиони загуби. Няма да поемем вашата отговорност. Не на това споразумение, обратно към здравия разум", подчерта Румен Гечев.

Илиан Тодоров от „Атака" посочи, че за пореден път министър от българското правителство се е поклонил на своите господари - САЩ. „Това предложение е да направим в НС една индулгенция на една катастрофа и цялата отговорност да се носи от всички вас, защото сте взели грешното решение. Трябва да се избере руската страна, защото става въпрос за руски самолети - избираш оригинала, не ментето. Ясно е като бял ден. Може да се случи нещо страшно, което ще лежи на вашите плещи", каза още Илиан Тодоров.

Радан Кънев от РБ заяви: „Притесних се малко, защото карам „Тойота" и се надявам да не ми се налага скоро ремонт, защото ще се наложи да ходя до Япония. Би трябвало отговорността да си я носи министъра и той си я е понесъл. Ратифицираме тук, защото става дума за държавно споразумение, което отговаря на национален интерес, което поставя въпрос за сигурността на българската държава. Поставя въпрос за същността на управлението". По думите му, това споразумение има огромно външнополитическо и вътрешнополитическо значение за България. „Затова следва да се произнесем и да го обсъдим като външнополитически документ, не като технически. Предпоставка е да престанем да се делим на „фили" и „фоби". РБ ще подкрепи споразумението, призовавам и другите да го направят, защото става въпрос за българския интерес", допълни Кънев. „По отношение на криминалния елемент на сделката, рисковано е да се отправят такива обвинения към Полша. Не мисля, че е добър тон. Не ме изкарвайте русофоб, това разделение в България трябва да спре. Ако не искате евроатлантическа солидарност, излезте и го кажете. В крайна сметка дебатът е за това", каза още Радан Кънев.

Атанас Мерджанов в реплика към Кънев заяви, че представителите на ГЕРБ не вземат участие в дискусията. „Отговорността ще бъде понесена от министъра с оставката му, както вече поискахме на 1 октомври. Вярно ли е, че полската страна е поискала отлагане на споразумението?", запита Мерджанов.

По време на острите дебати лидерът на ДПС Лютви Местан изуми парламента с нетипично за него изказване от парламентарната трибуна. За първи път той изневери на витиеватия си стил и се подаде на общото заядливо говорене по време на дебатите в НС за ремонта на МиГ-овете.

"Това, че понякога пия руска водка, не променя идентичността ми на натовец", каза Местан и призова депутатите да подкрепят споразумението за ратификацията на ремонта на изтебителите.

"Министър Ненчев не познава наредбата за летателната годност или може би не я чел. Каква ще е безопасносттта на самолетите ни след ремонта в Полша, която няма право да даде гаранция за това. Това, което прави Ненчев, е абурд. Обяснениията ми за това са - военното министерство иска да се хареса на САЩ или заради комисионите от Полша, а може би и заради двете заедно." Това заяви независимият депутат Велизар Енев и поиска Ненчев да декларира, че нито той, нито някой друг от МО не е взел и няма да вземе комисионни за тази сделка.

"Вие носите политическата отговорност за предсрочното приземяване на изтребителите, която изтича през 2020 г. На вашата съвест ще тежи животът на пилотите. Ако МиГ се взриви във въздуха, както стана в Алжир, какво ще правите? Тогава алжирци летяха на руски изтребител, ремонтиран от Полша. Или Ненчев лобира за катапултирането на нашите пилоти", попита от парламентарната трибуна Енчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Л.Г.

Въпросът ми е към онези български политици – например селяните от Момчилгардско, Банкя и Гоцеделчевско – Лютви Местан, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев: алоо, кретени, докога вашите идиотски действия ще продължават да унищожават целокупното народонаселение на България, както обикновените българи, така и обикновените турци, цигани и т.н. граждани на страната?!?… Имам въпрос и към всички онези обикновени българи, турци, цигани и т.н. граждани на България – вие докога ще търпите тази пасмина да ви управлява, драги мои сънародници?…

27.11.2015 16:07:40

Пламен Стоянов

Оланд повдигна въпроса за петролните продукти, от които терористичната групировка се финансира! И като стана дума за петролни продукти, искам да попитам, има ли връзка петрола с това, че не сме в списъка на „ИД“ за нападение?! Посещението на Тиквата в Турция и обявените съвместни действия по създаване на зона за сигурност на сирийска територия, имат ли връзка с петрола на „ИД“? Заплахата от страна на Тиквата към ЕС, че пристигат 10 млн. бежанци и съюза трябва спешно да плати на Турция, разходите по бежанците, имат ли общо с петрола на „ИД“? Посещението на Цацаров в Турция и срещата му с политически фигури, има ли връзка с петрола на „ИД“? България внасяла ли е петролни продукти от Турция в последната година и какви количества, има ли подобни справки в агенция Митници? И накрая искам да попитам, Тиквата продаде ли държавата на Турция и „ИД“ под масата ?

27.11.2015 15:53:59

до Анонимен 1

вече няма нищо срамно за България .... и какво беше "воля" ? а какво е член - вече го усетихме !

27.11.2015 14:59:25

Анонимен

След като Русия ни мота и изнудва достатъчно дълго, това бе единственото разумно, макар и временно, решение. Време е България да закупи поне една ескадрила самолети от държава-член на НАТО ! За това е нужна ясна политическа воля ! Срамно е досегашното положение за българската държава - след вековен опит да останем без авиация!

27.11.2015 12:56:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.