• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Александър Ненков: 6000 домакинства желаят подмяна на инсталациите за отопление

Александър Ненков: 6000 домакинства желаят подмяна на инсталациите за отопление

/КРОСС/ Законодателни промени, които предвиждат по-строги санкции за горене на отпадъци предлагат от ГЕРБ. "Целта не е да вкарваме хората в затворите, по-скоро това е крайна, превантивна мярка, тъй като положението в момента и очакванията на хората са всички възможни институции да подходят максимално радикално, така че да се подобри качеството на въздуха". Това заяви в Сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.
"Най-общо казано, предлагаме да инкриминираме горенето на отпадъци, в това число се включват всякакви производни на нефтопродукти, отработени масла, каучук, пластмаса и т.н., като санкцията ще бъде до 2 години лишаване от свобода в краен случай и глоба от 2000 до 5000 лв. За маловажни случаи се предвижда 1 година пробация и съответно глоба", каза още Ненков.

Според него трябва да се търси стимул. В момента в Столична община върви програма за подмяна на инсталациите за отопление на 20 000 домакинства.

Александър Ненков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Общините търсят да стимулират домакинствата. 20 000 домакинства могат да се възползват, но до този момент са заявили желание за подмяна само 6000 домакинства.

Той обясни, че този законопроект всъщност е допълнение към съществуващ текст. "В предишните алинеи се коментират и инкриминират юридически лица, които не управляват добре горенето на отпадъци за производства, даже има глоби, ако се предизвика авария в някаква сериозна инсталация, даже се предвиждат до 20 години затвор, ако са починали хора. Санкциите ги има и в момента, просто сме допълнили съществуващия текст за физическите лица", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Александър Ненков допълни, че в много държави на Запад е забранено отоплението освен с топлофикация, електричество или газ, и че ситуацията у нас изисква драконовски мерки.

Според него този законопроект може би няма да доведе от само себе си до подобряване на качеството на въздуха, но всичките комплексни мерки може да подобрят качеството на живот.

Александър Ненков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Законът трябва да важи за всички и вярвам, че той ще се прилага, защото нямаме алтернатива. За да живеем по-качествен живот, трябва да дадем повече от себе си. Още преди Нова година вярвам, че ще можем да го гласуваме на първо четене, за да може в началото на следващата година да влезе в сила.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.