• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Здравното министерство се юрна да повишава киберсигурността във всички свои структури

Здравното министерство се юрна да повишава киберсигурността във всички свои структури

/КРОСС/ Скандалът с изтеклите лични данни на 5 милиона български граждани от системата на приходната агенция, стресна Здравното министерство. Оттам разпратиха до всички свои второстепенни структури като районните здравни инспекции мерки за подобряване на информационната сигурност. Те са пратени и до всички лечебни заведения, но като препоръка. Забрана за слушане на музика, гледане на филми и ползване на собствени флашки за лекарите са част от мерките за киберсигурност, които се предлагат. Имитиране на дейност или смислена защита на личните данни на пациентите е това? И как лекарите пазят информацията за здравето ни?

В студиото на сутрешния блок на БНТ беше Любомир Тулев - ръководител операции по киберсигурност и д-р Мирослав Ненков - бивш министър на здравеопазването.

Любомир Тулев определи забраните за лекарите са част от мерките за киберсигурност като стъпка в правилната посока. Известно е, по думите му, че чрез флашките можем да заразим множество компютри например, с кийлогър / програма, с която може да се получи информация за паролите, всички натискания на бутоните от клавиатурата/. С нея може да се инсталира дори вирус, с който да заразят нашата система и да откраднат нашите данни. Според Тулев, когато се конструира инфраструктурата на една компания, е най-добре да се направи сегментиране на мрежата, т. е. да се изолира продуктивната зона /която борави с машини, апарати, които управляват операции човешки животи, например/ от обикновените компютри на лекари и служители, на които се пишат експертизи или други документи. Това е добра практика, защото в такъв случай една флашка не би могла да зарази продуктивната зона на мрежата, вътрешната. Такова разделение на мрежите е препоръчително и за останалите ведомства в страната.

Д-р Мирослав Ненков също смята препоръките на Министерството на здравеопазването за смислени не само за лекарската колегия, но и за всеки един от нас. Що се отнася да системата за киберсигурност в болниците, лекарят изтъкна, че системата на Военно-медицинска академия е много добре изградена, тъй като тя практически няма контакт с мрежата. Що се отнася до опазването на личните данни на пациентите, д-р Ненков беше категоричен, че в софийската военна болница те са добре опазени предвид на това, че системата на болницата и общата мрежа са "разкачени". Разбира се, и болницата, както е всяка институция, не е застрахована срещу злонамерен достъп, както се случи в НАП, добави д-р Ненков.

БНТ, „Сутрешен блок"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.