• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Красимир Вълчев: БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института

Красимир Вълчев: БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института

/КРОСС/ БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин" по бТВ. „От 1 януари, ако бъде приет законът за бюджета, Националният институт по метеорология и хидрология да излезе в неговата цялост с права, задължения, имуществени отношения, хора с достъп до хидрометеорологична информация.

БАН не са възразили по същество срещу това, което сме предложили. Те взеха принципно решение да бъде изведен НИМХ. Сключихме споразумението, защото бяхме под угрозата през септември месец институтът да спре работа, тъй като нямаше директор. Никой не искаше да се ангажира с тази длъжност", коментира Вълчев.

По думите му БАН са против формата, но не образователното министерство не може да разбере защо. „Законови разпоредби са необходими, защото членските права в международни организации са ратифицирани със закон, което означава, че могат да бъдат прехвърлени на НИМХ само със закон. Нямаме механично вадене, а преобразуване. Всичко се запазва", увери Вълчев. Според него притеснителното е, че БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института и ще направи невъзможно преобразуването му от 1 януари.

„Помолихме ги да проявят тази отговорност, те казват, че това било необходимо по техния юридически закон. Не, не е необходимо, когато едно юридическо лице се преобразува. Единственото конкретно, което чух от БАН е това да не се прави със законови разпоредби, това е въпрос на форма, а не на съдържание. По думите му без законови разпоредби означава, че от 1 януари НИМХ няма да може да функционира и няма да има достъп до международна хидрометеорологична информация. БАН казаха да се ползва безвъзмездно собствеността 4 години, а какво става след 4 години? Защо им е на БАН тази собственост?", попита Вълчев.

„Според мен имаше известни емоции, включително и това да кой ще надделее, включително и това да дадем сигнал на другите институти от БАН, че не е хубаво и безпроблемно да излезеш от БАН. Усетил съм и страх в ръководството на БАН, че това може да повлече и други институти, в същото време не съм усетил да има такива нагласи в други институти. Уверяваме БАН, че няма да бъдат ощетени.

Нищо, което не се ползва от НИМХ, няма да бъде прехвърлено и иззето. Искат комисия, ще я направим. Моята молба е да не злоупотребяват с общественото доверие, което им е гласувано да изпълняват, да не закриват Института", обясни Вълчев и добави, че още през септември са помолили БАН да направят своеобразно анкетиране. „Казахме, че запазваме целостта на Националната хидрометеорологична служба т.е. всички метеоролози минават с преобразувания институт, но учените остават в БАН на принципа на заявяване на желание. В бюджета на МОН са предвидени пари за НИМХ", коментира още Красимир Вълчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Просто по закон - институтът в състава на БАН трябва да се закрие, и едновременно да се създаде новата структура /Национална хидрометеоролична служба/ в Министерството на образованието и науката. Собствеността на БАН не е държавна, затова има конституционни и законови механизми, по които част от нея /необходима на НИМХ/ да се преобразува в държавна и да се зачисли на новата структура.

07.11.2018 11:05:45

Анонимен

Много жалко е, че министри у нас нямат правна култура! Не става дума за това, дали БАН ще бъде или няма да бъде ощетена - обществото е ощетено от това, че министрите искат "излизането" на НИМХ от БАН да стане по тоталитарен, а не - по законен начин!

07.11.2018 10:29:53

Анонимен

А МОН Кога ще закривате ?

07.11.2018 09:30:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.