• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Правилни ли са ходовете на Корнелия Нинова?

Правилни ли са ходовете на Корнелия Нинова?

/КРОСС/Само от няколко месеца Корнелия Нинова е начело на БСП, но разтърси из основи политическото пространство. На пръв поглед ходовете, които предприема, са хаотични, но само на пръв поглед. Има няколко неща, които трябва да се анализират от нейната дейност.
Тя сложи или е на път да сложи край на състоянието „платена опозиция" за БСП. Нещо повече тя се опитва да превърне БСП в алтернатива на ГЕРБ.

Мигновено след избора си се срещна с американския посланик. Нека не забравяме, че преди няколко години след едно такова посещение на "Позитано" 20 падна правителството на Борисов.

Успя да наложи като кандидат за президент човек, който може с кампания да отнесе всеки друг претендент. Като истински генерал, кандидатът за президент Радев отнема правото на Борисов да използва тази дума „генерал". Идвайки от армията на него ще му бъде позволено буквално да разсипе словесно политическата класа, защото той не е бил част от нея. А това досега беше запазено право за Борисов.

Не може да се отрече, че Радев е натовски генерал, макар и вече от резерва. Както не може да се отрече, че е завършил авторитетно военно училище в САЩ. Темата за доверието на партньорите, която бе запазена марка за Борисов, вече ще бъде тема на Радев. Т.е. кандидата на БСП за президент изглежда е търсен като по учебник. Тук вероятно Корнелия Нинова е ползвала съвети от партньорска държава.

Като гръм от ясно небе дойде новината, че БСП къса коалиционното споразумение с АБВ. Но внимателният прочит на историята показва, че той беше предизвестен. Само с един ход Нинова буквално елиминира от политическата сцена онези, които БСП чувства като предатели.

АБВ са без право на ход. Играят ли сами - губят. Ако подкрепят ГЕРБ, също губят и то стратегически. Този ход на Нинова бе очакван. Който не е разбрал сега, трябва да разбере, че тя спечели партията си. А това показва, че тя се превръща в лидер. Жена силен лидер и опонент на Борисов е непозната и опасна тема за лидера на ГЕРБ.

По всичко личи, че Нинова ползва изключително добре изработена стратегия. Очевидно тази стратегия не е правена от български специалисти. Приличат на отвъдокеански.
Нинова посети Русия, но остави Първанов да обере лаврите за това. Тя просто е знаела, че от нея зависи кога ще щракне капанът за АБВ.

Кои са границите, които Нинова неможе да прекрачи? Не се знае това. Но ако предприеме и по-нестандартни ходове, може да превърне партиите членове на ЕНП в хилава опозиция. Един такъв ход е приемане на правилник за приложение на Закона за обявяване комунистическия режим в България за престъпен.

Достатъчно е правилника да има само няколко члена, както е и законът. Ако в този правилник се посочи, че всеки който се е възползвал и получил придобивка с решение на орган на БКП е получил придобивка от обявения за престъпен режим. Следователно тази придобивка трябва да бъде отнета. С такъв правилник партиите членове на ЕНП ще останат почти без ръководства. Днес тази идея изглежда невъзможна, но утре може би ще е реалност. Тогава ще свърши българският преход.

Възможно е някой презокеански специалист да подскаже подобно предложение на Нинова. Времето ще покаже дали това може да се случи.
----------------
Авторът е историк, бивш зам.-областен управител на Силистра по време на управлението на НДСВ

Източник:Епицентър.бг

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.