• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Нинова: Формира се ново мнозинство - ДПС - ГЕРБ

Нинова: Формира се ново мнозинство - ДПС - ГЕРБ

/КРОСС/Очевидно в настоящия момент се формира ново мнозинство - между ДПС и ГЕРБ в подкрепа исканията на президента, които ние определяме като противоконституционни. Това заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

„Те прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които няма по конституция, посягат върху разделението на властите. Това, което се иска от президента - да прави служебното правителство, е правомощие само на Народното събрание", допълни Нинова.

Днес от ДПС заявиха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета на извънредното заседание на парламента във вторник. 

С наближаването на парламентарните избори постепенно започна да се пропуква иначе твърдото становище на Бойко Борисов, че той коалиция с ДПС няма да прави. Това стана ясно за първи път днес, след като в отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ обяви, че ако се наложи да се спасява държавата е възможно да се стигне и до съвместно управление с ДПС. "Ако се налага да се спасява държавата, да. Като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до това", опита се да се измъкне от неловката ситуация бившият премиер на страната.

Отговаряйки на следващите въпроси Борисов се постара да обърне специално внимание на това, че в момента не е в коалиция с ДПС. "Категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя, но това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии. Длъжни сме да направим това, етническият модел е важен за България", коментира той. Той дори прогнозира, че е много по-възможен вариант БСП и ДПС отново "да се съберат". По думите му сега има само две неща, които "свързват" ГЕРБ с ДПС - актуализация на бюджета и кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Корнелия Нинова препотвърди позицията на Коалиция за България, в която се противопоставят върху актуализацията на националния бюджет и изброи няколко причини. В едната Нинова посочи мотивите на Министерски съвет, според които пише, че бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, в които съществува в момента, но за да се презастраховаме, трябва да се актуализира. „Не приемаме подобна мотивация", подчерта Нинова.

Корнелия Нинова коментира, че и от датата на внасяне на МС до днес има промяна във финансовите параметри на държавата - увеличен е фискалният резерв, в държавата са влезли европейски средства. „Настояваме министър-председателят да оттегли от парламента внесеното предложение за актуализация на държавния бюджет, да се види от експертите и да се прецени отново има ли нужда от такава. Според нас няма нужда от такава", заяви Нинова.

Корнелия Нинова посочи още, че КБ не подкрепя предложението на президента и на „новото мнозинство от ДПС и ГЕРБ" за избиране на Калин Христов за управител на БНБ. Нинова обясни, че той е част от проблема и екипа, който създаде проблемите в БНБ и не може да бъде част от това решение. „Категорично КБ не приема позицията на президента, определя я като противоконституционна, като опит за разделение на властите и като безпринципна", обяви тя.

„Нека новото мнозинство от ДПС и ГЕРБ да си гласуват тези предложения. Ние в този сговор не участваме", каза още Корнелия Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Антимутри

ВЪН! МУТРАТА НЯМА МЯСТО В ПОЛИТИКАТА! Богомил Бонев, Владимир Танев, Нора Стоичкова, Любослава Русева, Любо Кольовски, проф. Людмил Георгиев, Георги Дренчев, Елена Маразова, Веселина Томова стартираха новата група „ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА”, създадена по идея на бившия вътрешен министър Богомил Бонев и която е дъщерна група на „СОФИЯ БЕЗ БЛОКАДИ”. Сега да видим дали медиите и „големите телевизи”, в които дежурно дефилират лица като Илияна Беновска, която и днес сутринта отново мяткаше кръглите си очила със сребърни камъчета, възмутена как така някой си се съсредоточавал да се бори с „Бойко”, ще отразят охотно и широко последователната битка на мислещите с Мутрата Бойко Методиев Борисов. „ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА е открит дискусионен форум на ФБ групата СОФИЯ БЕЗ БЛОКАДИ. Всички ние смятаме, че мутрите са един рецидив от началото на демокрацията. Мутрите нямат място в обществено-политическия живот, още по-малко в управлението на страната.”, е позицията на учредителите на групата.

25.07.2014 14:14:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.