• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

К. Нинова: С Борисов имаме допирни точки, но ГЕРБ ни отхвърлят агресивно

К. Нинова: С Борисов имаме допирни точки, но ГЕРБ ни отхвърлят агресивно

/КРОСС/ С Борисов имаме допирни точки, но ГЕРБ ни отхвърлят с агресия, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Беновска пита" по Канал 3. В разговора взе участие и председателят на БСП Пловдив-област Георги Гергов

Водещ: Г-жо Нинова, това е втората Ви среща с актива на избирателите на БСП след като Ви избраха, така ли? В Благоевград беше ...
Корнелия Нинова: Да, но в такъв размер, цялата област, всички структури, мисля, че е първата. В Благоевград беше първото изнесено заседание на ИБ, разбира се и там видяхме всички структури, обиколихме общините, но тук на едно място беше събран целият актив на партията.
Водещ: Отзад напред да започна - като свърши Вашата среща с хората от Пловдивска област, започнахте да си правите снимки, а някои от тях си правиха селфита с Вас. Нали знаете, че това е патент на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, по неговите ли стъпки тръгвате?
Корнелия Нинова: Не ме интересува какво прави Борисов. Щом хората искат да се снимат с мен, съм готова да го направя.
Водещ: От тази закачка да отидем и нататък, Вие призовахте ...
Корнелия Нинова: Не схванах чувството Ви за хумор.
Водещ: В ефир сме.
Корнелия Нинова: Не схванах така нещата - като чувство за хумор.
Водещ: Аз мисля, че имат чувство за хумор. След тази закачка, да продължим нататък. Казахте, че искате да привлечете за кандидат за президент двойка и лидери, които ще предизвикат желание да гласуват за него и хора извън БСП, така ли?
Корнелия Нинова: Да, това е личното ми мнение. Разбира се ще уважим каквото кажат членовете на партията във вътрешнопартийното допитване, но в тази кампания аз казвам личното си мнение. И то е да търсим двойка, която да е широко подкрепена вляво.
Водещ: Да продължа шегата с Борисов - като търсите подкрепа извън БСП, защо не поканите Борисов за Ваш кандидат за президент и да го подкрепите?
Корнелия Нинова: Защото са твърде големи различията ни, политическите, прагматичните, за правенето на политика, стила в политиката, почти нямаме допирни точки, ние търсим нещо, което да обединява, а не да разделя.
Водещ: И вън от шегите, като търсите обединение, няма ли наистина нито една допирна точка, свързана с националните приоритети на България, която да може да ви обедини с лидера Борисов и ГЕРБ?
Корнелия Нинова: Има такива точки, но няма нормален разговор между нас. Каквото и да им се каже, те го отхвърлят с изключителна агресия, няма нормална комуникация.
Водещ: Изключителна агресия? Борисов нападал ви Ви е досега, защото Вие го нападате регулярно най-малко по пет пъти на седмица.
Корнелия Нинова: Стига с този Борисов, не става въпрос за лични неща, става въпрос за политики! Ето, европейските пари са приоритетна тема за всички ни, всички имаме интерес да има повече пари тук и те да променят по някакъв начин България. Е, добре, каза им се, че има проблем с ПРСР, потвърди се от няколко места, трети ден спорим, тоест от другата страна няма аргументи, от другата страна има нападки - вие си стягате партията, вие сте преди конгреса. Хора, дайте да седнем, да изчистим какъв е проблемът, да видим как можем да го решим. Ето една актуална тема от вчера. Но и друга, да речем решението му за Черно море, ние излязохме и абсолютно...
Водещ: Говорите за флотилията, която трябваше да се узакони някак си, само вербално може би или тайнствено, за САЩ, Румъния, България и Турция?
Корнелия Нинова: Точно за това говоря, абсолютно коректно, националноотговорно, като българи-патриоти излязохме и казахме - решението на премиера Борисов е правилно. Това наричам националноотговорно поведение, а не тяхното. С нападки без аргументи няма да стане. Досега причината е у тях тези неща да не се случват.
Водещ: Призовахте да не Ви номинират за президент и това е един много добър не само пиар, но и политически ход, но тогава кой, не Ви питам за името, къде виждате този профил, който очертавате и не само Вие, всички политици обещават някакъв извънземен почти кандидат за президент?
Корнелия Нинова: Защо един интелигентен, нормален, голям патриот, подготвен национално човек да бъде извънземен? Ние имаме много такива хора в България.
Водещ: Ето го, Георги Гергов е един интелигентен, подготвен и не само, и успял човек.
Георги Гергов: Георги Гергов има други задачи, коалиционната политика в БСП е на първа позиция, ние искаме да има пълно обединение в лявото, а те ще кажат кой ще бъде. Другарката Нинова правилно каза, ние имаме много хора и проблемът е да изберем кой е най-добрият.
Водещ: Е, Вие отговаряте за коалиционната политика, г-н Гергов, за момент се отклонявам към Вас, това означава ли, не сочете лидерката с пръст, ще я включим пак, означава ли, че ще търсите поводи за коалиционни политики и с ГЕРБ, и с Бойко Борисов?
Георги Гергов: Аз очаквах този въпрос, но рано е да се коментира темата. имаме основна задача да се обединим в ляво, да си изчистим позициите и да знаем кой как участва, кой се допира до нашите опоненти и кой какви договорки и сделки прави. Тъй че, нали разбирате, довчера едни са били, буквално казват, че са били в ГЕРБ, днес да претендират за водещи в лявото, няма да стане. БСП си има ясни правила, виждате, че хората тук ясно казаха какво искат и ние трябва просто да го изпълним.
Водещ: Добре, питам Ви, защото Вие сте човек на бизнеса, а г-жа Нинова сега ще я попитам какво обеща. Вие казахте, говорейки за идеология, че вие единствено имате идеология и повторихте неколкократно думата „социализъм", означава ли, че всички законодателни промени, няма да ги изброявам, които ще предложите през следващите седмици, вие практически и идвайки на власт евентуално след предсрочни парламентарни избори, цитирам Ви, означава ли, че ще установите отново социализма в България?
Корнелия Нинова: Не, социализмът като идеология си има своите измерения и аз примерно ще се спра на едно от тези измерения - справедливост. Това на практика в съвременния живот на България има много прагматичен смисъл, например една реформа в съдебната система, която да гарантира бърз процес, съдии, които не са зависими от друго, освен от закона, справедливи присъди за престъпници, да си намерят заслуженото, ето това е социализъм на тема справедливост в съвременни условия. Аз дадох и други примери за справедливост. Не е справедливо да взимаш от държавните и общинските училища бюджет и да го прехвърляш на частните лицеи, защото по този начин лишаваш едни деца, които имат по Конституция равно право с другите да се учат, да не могат да го осъществят.
Водещ: Така ще говорите и за частните болници.
Корнелия Нинова: Ето това е реален, в съвременни условия житейски принцип за справедливост. Или принципът за равенството. Всеки има равно право да се лекува, е да, ама хората в малките населени места не могат да го упражнят това право, в София има над 100 болници, там можем в големите градове, ето съвременно измерение на това, което говорим, в човешко измерение.
Водещ: Един глобален въпрос, тук с нас се намира и Георги Гергов, почетният консул на Русия в България, планирате ли среща с Путин и дали ще успеете да направите, ако планирате такава, преди изборите, които той насрочи за 18 септември?
Корнелия Нинова: Такава среща не зависи от нашите планове, това е много голям въпрос на отношения между двете държви, към този момент нямам този отговор.
Водещ: Да чуем Георги Гергов!
Георги Гергов: Не, скоро има конгрес на партия „Единство", може би ще имаме представители там на този конгрес, но чак пък такива сериозни срещи стават с месеци напред подготовка, така че е доста рано и несериозно да се задава дори този въпрос.

Водещ: Въпросът ми никак не е несериозен, защото ..
Георги Гергов: Това е протокол, който го решава тези неща.
Водещ: Но въпросът ми никак не е несериозен, защото укрепването вътре в държавата и мобилизация не само на левите, но и на русофилите около вас би могъл да бъде постигнат именно с излизане на едно такова високо равнище, затова зададох този въпрос.
Корнелия Нинова: Укрепването може да бъде постигнато, неслучайно казвате и патриотични организации, ако в центъра на това укрепване, на тази политика поставим България. И да си кажем ясно, националният интерес на България диктува ли да имаме добри отношения с Русия? Диктува, защото от влошените отношения страда земеделието, икономиката, туризма и това нанася удар по българския интерес. Независимо кои и как ще се обединяваме, думата, за която да се обединяваме, да бъде България.
Водещ: Така, и трябва ли в тази връзка да мислим, че русофилството и възраждането му е силна карта, която може да доведе до консолидация на повече, не само ваши членове, но и симпатизанти. Г-н Гергов, соча Ви г-жа Нинова.
Георги Гергов: За нашата партия да, нашите над 80% са русофили, снощи например бях на областно заседание в Ямбол, още сядам на масата, вдига един човечец една ръчичка и вика - другарю Гергов, ние сме тук всички русофили. А това не е само в Ямбол. Тези упражнения, които се правят по отношение на това дали са били 550 милиона или 620, извинявайте, става въпрос за енергетика, става въпрос за приоритети, става въпрос за геополитическо влияние, така че добре трябва да си даваме сметка когато взимаме такива сериозни дебати на дневен ред какво точно целим да постигнем. Най-лесното е да се скараме с Русия.
Водещ: А трудно ли е да си възстановим отношенията?
Георги Гергов: Но най-трудно е да си възстановим отношенията с такава голяма държава като Русия. Вие знаете, че ние сме тотално зависими и от ЕС, и от Русия, и от всички велики сили. Така че като малка държава трябва да сме внимателни, всеки един ход трябва да е премерен и трябва да знаем какво правим.
Водещ: Решението на арбитражния съд в Париж за „Атомстройекспорт" е ли стъпка, с която би могло да се възобнови отново, при Ваше управление, проекта „Белене" и да се тръгне към възраждане на отношенията с Русия?
Корнелия Нинова: Решението е много показателно за тезите ни отпреди години, за референдума, който проведохме, че не бива да губим този проект, че ще загубим допълнително пари, сега този милиард трябва по някакъв начин да се плаща. Ако всичко това беше стартирало навреме, последователно от всички правителства, да се разберем, че това е много важен проект за България, за икономиката, за работни места, за влиянието ни на геополитическото поле, ако всичко това го бяхме проумели, сега този проект вече щеше да работи и да носи пари, а не ние да дължим пари. Но уви, пак политическо късогледство, разправии помежду ни и всичко това в ущърб на държавата.
Водещ: И последно, кога ще дойде БСП на власт - 2017, 2020, кога?
Георги Гергов: Догодина сме на власт, ние сме на ход, това е положението.
Водещ: Как ще стане това?
Георги Гергов: По правилата, съвсем демократично, както си му е редът, хората имат нужда от нашите грижи.
Водещ: Георги Гергов заяви това, а Вие, г-жо Нинова?
Корнелия Нинова: На следващите парламентарни трябва да сме победители. Разбира се, имам предвид предсрочни парламентарни, защото ме питате за управление в изпълнителната власт

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Избирателите на БСП и хората с леви убежданеия нямат допирни точки с ГЕРБ и Борисов, г-жо Нинова!

19.06.2016 19:43:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.