• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Нинова: Имаше очаквания за повече конкретика в срещата ЕС-Западни Балкани

Нинова: Имаше очаквания за повече конкретика в срещата ЕС-Западни Балкани

/КРОСС/ Положителното от срещата на върха между ЕС и Западните Балкани е, че имаше среща и че въпреки че Сърбия и Косово не се разбраха, поне се срещнаха по между си и започнаха разговори. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на БСП Корнелия Нинова. "По конкретните приоритети обаче не беше постигнато реално чак толкова много", добави тя.

"Имаше много големи очаквания за някаква конкретика по отношение на дати за това кога страните от Западните Балкани ще започнат преговори за присъединяването си към ЕС - дори това да е след 2025 година. Но да се каже, започваме, даваме път, преговори, отваряме глави - нищо подобно не се случи", коментира Нинова.

"Има една декларация с пожелания - вие се преборете с корупцията, с престъпността, решете си двустранните проблеми, ние ще видим след две години, когато се срещнем в Хърватска, допълни лидерът на БСП. Втория приоритет беше кохезията, кохезионната политика - тоест политиката и средствата към онези държави, които изостават, за да могат да наваксат и да настигнат по-развитите. България е в тази група - нашия стандарт на живот, заплати, всичко е различно от тези в развитите европейски държави. Нито дума за това, че въпреки че кохезията е приоритет, с 5 процента ни се намаляват средствата за кохезия, коментира още Корнелия Нинова. Други държави реагираха на тези промени, но ние не, допълни лидерът на левицата. Същото е и по отношение на селскостопанската политика, където също има намаление с 5 процента - например Франция и френските земеделци реагираха много остро на тези промени, докато у нас реакция от правителството не се вижда", каза още Корнелия Нинова.

По третия приоритет, а именно конкурентоспособността, именно там ни удариха с предложението за законодателния за мобилност по отношение на транспорта и транспортните фирми. Лидерът на БСП коментира, че смята, че наистина въпроса е бил поставен пред европейските лидери, но не смята, че пътя за решаването на проблема е този, който е бил избран от премиера Борисов. Тя отбеляза, че срещата и разговорите у нас са изглеждали по-скоро като пиар акция, защото докато лидерите тук са казвали да, добре, ще видим, ще търсим компромиси, вървяха гласуванията в европарламента по този въпрос. В социалната и транспортната комисия евродепутатите на тези лидери гласуваха против България и това гласуване мина, предстои в парламента, отбеляза още Корнелия Нинова. Нека да се търсят компромиси, но фактите показват, че гласуването си върви с пълна сила и то е срещу България. Според лидерът на БСП Еманюел Макрон и Ангела Меркел сигурно няма да отстъпят по темата и затова трябва да се търсят съмишленици, други държави, които в съвета на следващото заседание да формират 35-те процента блокираща квота и да спрат решението.

Корнелия Нинова коментира и темата с парламентарната комисия за сделката с ЧЕЗ. Според нея работата на комисията не е била провал и е имала добър резултат. Тя добави, че БСП смятат да предприемат и последващи действия относно въпросната сделка. Корнелия Нинова отбеляза, че комисията е събрала липсващата информация по сделката, както и тази информация, която е била противоречива, е била уточнена. Според нея безспорно е било доказано с докладите на българските служби и писмата от чешката страна, че България и правителството е знаело за сделката. Корнелия Нинова отново коментира, че според нея страната ни трябва по принцип да има отношение и да се намесва при нужда в сделки подобни на тази за ЧЕЗ. Държавата трябва да има ключова роля във важни сектори за националната си сигурност и енергетиката е един от тях, добави тя.

Корнелия Нинова отбеляза също така, че от работата на комисията е било установено също така, че на българската държава й е било предлагано да участва в сделката за купуването на ЧЕЗ, но българското правителство не е пожелало да се включи.

Лидерът на левицата коментира, че в резултат на натиска на БСП е бил променен Закона за КЕВР и тя вече може да контролира сделката за ЧЕЗ. Ето защо днес внасяме в КЕВР националната подписка, която е била събирана в цялата страна, където ЧЕЗ осъществява дейността си, с искане сделката по продажбата да бъде спряна, добави Нинова.

Лидерът на БСП коментира също така че от партията й са подготвили списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения, важни държавни сектори, който ще бъде внесен следващата седмица в парламента - с искане тези предприятия да влязат в забранителния списък и никой да не си позволява такива тъмни и задкулисни сделки като тази с ЧЕЗ.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.