• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Нинова: Желанието ни е да дадем на България президент, за който България е над всичко

Нинова: Желанието ни е да дадем на България президент, за който България е над всичко

/КРОСС/Водещ: В мистерия като че ли сме обгърнати и вчера заради това какво се случва в коалицията АБВ-БСП, която всъщност вече не е актуална и не можем да я наричаме така. Корнелия Нинова, лидер на БСП  е вече в студиото. Добро утро.

Корнелия Нинова: Добро утро.

Водещ: Защо, ако можем да се изразим така по-поетично, увяхна розата на доверието между вас и АБВ?

Корнелия Нинова: По две причини - една партийна и една държавна, за държавата да го кажем. Партийната- по волята на членовете на партията ние трябваше да опитаме да направим широка коалиция между леви партии. Опитахме всичко в продължение на месец и половина да постигнем тази цел, минахме през много труден период, понесохме много удари, включително и подклаждани от нашите евентуални партньори. Издигнахме най-добрия кандидат за тази цел, която си поставихме и влязохме в режим да казваме, да обясняваме дали е наш или на АБВ.

Водещ: Ами те точно от вашите редици тръгнаха между другото тези слухове, че е по-скоро кандидат на АБВ и на Георги Първанов. Сега се опитвате да изкорените това усещане у електората и партийците си ли?

Корнелия Нинова: Не, опитваме се да си постигнем целта, която е ясна - промяна на управлението на България и даване на друг хоризонт на България, промяна на управлението на Борисов, което е катастрофа за държавата и на срама Плевнелиев, това е целта. Но през какво минахме - нашите партньори провокираха подобни съмнения, защото въпреки че беше ясно, че ген. Радев е кандидатура на БСП, господин Първанов излезе и каза, аз съм го правил генерал. Това излъчва едно друго внушение. Седнахме, разговаряхме, че тази коалиция е само за тези избори и няма да прераства в парламентарна такава за парламентарни избори. Въпреки това представители на АБВ излязоха и казаха, това е стратегическо партньорство занапред да управляваме заедно държавата. И влязохме да се обясняваме наредили ли сме депутатски места, правили ли сме някакви задкулисни договорки. Изтърпяхме всичко това в името на голямата цел, но разделителната линия дойде вече със споразумението за коалицията - тук е големия въпрос за политиката и тук искам да разкажа какво се случи. Разменихме си проекти за коалиционно споразумение. В тяхното предложение, оставяме настрана, че са определили името на коалицията, седалището на коалицията, което се оказа в НДК някаква зала, това са дребни неща, те са поправими. Големия въпрос, че с това решение изпълнителното бюро на БСП и аз вярвам, че Националния съвет ще ни подкрепи, ние сложихме край на правенето на политика на принципа 3-5-8, политиката на прехода и отваряме БСП за друг тип политика. Какво имам предвид? В това споразумение се казва, ние сключваме коалиция двете страни, но всяка една от тях, тоест АБВ и БСП отделно, запазват правото си да си сключват самостоятелни споразумения с други партии, с които намерят за добре, без да се съобразяват с коалиционния си партньор. И поставям големия въпрос за политиката тук - господин Хекимян, знаете ли, че на 2 октомври има избори за кметове и общински съветници в страната? И за тези избори по места имаме коалиция АБВ, Реформаторски блок и ГЕРБ - с общи кандидати срещу кандидатите на БСП. Тоест докато ние...

Водещ: /.../ защото по места коалициите винаги са малко по-различни от тези, които са на национално ниво.

Корнелия Нинова: Край на това, край на тези безпринципни работи. БСП казахме, променяме..

Водещ: Добре, вие не знаехте ли, че ще бъдете притискани, не знаехте ли, че ще получавате условия от вашия партньор така или иначе АБВ, за да влезете изобщо в договорки и в коалиция, която се разпада няколко седмици, след като беше сформирана. Защо ви беше нужно изобщо да се занимавате с това?

Корнелия Нинова: Ние бяхме длъжни да опитаме - вътрешнопартийното допитване ни каза, опитайте се да се съберете, ние сме длъжни. И колкото и да ни атакуват, че това допитване е било формално, досега ние сме го спазвали на милиметър. Но искам да си продължа наистина голямата тема за този тип политики. Как да обясним на хората в тези общини, ние тук в София правим една коалиция, за да променим модела ГЕРБ с АБВ, вие там на 2 октомври ще имате за опонент ГЕРБ и АБВ, заедно срещу вас, а на 6 ноември ще се съберете с АБВ срещу ГЕРБ. Този тип безпринципно правене на коалиции, само за да участваш във властта доведе до това хората да се отвращават от политическата система.

Водещ: Но това си е специалитет на политиците от много години в България, така че едва ли толкова много ще се учудят или пък изненадат хората.

Корнелия Нинова: Добре, приемете, че искаме да променим това.

Водещ: Притискани ли бяхте от Георги Първанов...

Корнелия Нинова: В смисъл?

Водещ: ...през тези седмици и за нещо друго?

Корнелия Нинова: Не, в никакъв случай. Но това, което ние говорим по време на срещите си с двете групи контактните, след това се интерпретира по различен начин. Искаме в тази политика да има принципи, хора - каквото кажеш, това се прави.

Водещ: И избора на ген. Радев беше интерпретиран по различен начин. Това, че например Мая Манолова е получила много повече гласове за това тя да бъде издигната за кандидат за президент на БСП и вие декларирахте, че ще се съобразите с масата, с членовете на партията, а стана нещо по-различно. Излъгани ли бяха?

Корнелия Нинова: Ето едно от погрешните внушения. Всички номинации, които дойдоха от партията, бяха подложени на гласуване в националния съвет и националния съвет го реши, вие знаете с какви гласове. Но желанието ни да променим този модел в какво се изразява точно, искам да кажа причината за държавата каква е, за да прекратим този тип коалиране, който 25 години съсипва политическата класа и държавата. Издигаме кандидат, който е олицетворение на това наше желание да променим политиката в България и тя да бъде открита и честна към хората, издигаме го този президент, човек, който никога не е участвал в партии, не е крал в прехода, не е съсипвал държавата. Две неща е правил, защитавал е националния интерес и е пазил националната сигурност. След него в тази една седмица тръгват десетки хора от страната, идват и казват, искаме да го подкрепим. Ще ви разкажа един интересен случай - сигурно познавате шампиона на рали Крум Дончев. Обади се преди две седмици момчето и каза, отвратен съм от политическата класа, но ако вие продължавате така и издигнете ген. Радев, аз ще стана член на БСП. Довечера го приемам в редиците на БСП в клуба на „Оборище". Какво да кажем на...

Водещ: Партията се въздига сега, така ли да разбираме, госпожо Нинова?

Корнелия Нинова: Не, не ме разбирайте така какво да им кажем на тези хора. Вие почакайте малко, защото ние тук две политически партии ще си делим една коалиция и ще си разпределяме властта на порциите - ти ще имаш управител, член в коалиционния съвет, ти няма да имаш. Не - тръгваме с хората, зад генерал Радев и край на тези договорки.

Водещ: Ама някой предлагал ли ви го е това да делите порциите, някой наистина да участва в някакво разделение на властта порочно, предлагано ли ви е нещо подобно от АБВ, за да се откъснете от тях, за да кажете, не искаме повече, писна ни?

Корнелия Нинова: Ето, аз ви го разказах - предлага ни се споразумение, в което пише, че всяка партия може да се договаря с други партии, без да се съобразява с партньора си, без идеи, без платформа.

Водещ: Мисля, че имаме коментар на Ивайло Калфин именно по темата за това споразумение - можем да го чуем, нека да го пуснем сега.

Корнелия Нинова: Аз ви казвам, докато текат тези преговори, те се договарят с ГЕРБ и с Реформаторите. Що за безпринципност е това - тази политика ще се прави ли за идеи, за...

Водещ: Ама нали пак можете да седнете и да се разберете, защо не се разбрахте? Можеше отново да седнете на масата за преговори, а вие решавате да си тръгнете?

Корнелия Нинова: Колко пъти? Загубихме месец и половина и през това време тези хора, които дойдоха и чакат да се включат в тази битка за държавността, ние им казваме, чакайте ние да се договорим.

Водещ: Казвате ли го това - АБВ правят безпринципна политика?

Корнелия Нинова: Предложиха безпринципно споразумение. Там пише, че могат да си се договарят с когото искат, както искат, извън това коалиционно споразумение. И аз ви казвам практиката - докато ние тук преговаряме, те по места правят коалиции с ГЕРБ и реформаторите, що за политика е това и как ние да обясним на тези хора по места това? Аз си спомням всяка своя дума от конгреса и всеки ден ми е в главата и си я повтарям - казахме им, ние сме промяната, елате с нас и няма да ви предадем. Е този път няма да ги предадем, няма да правим безпринципни споразумения.

Водещ: Това, за което обаче говори Мая Манолова в своето писмо, в което се отказваше да бъде кандидат за президент, отново говореше, че идеите са изместени от интересите, за другарския огън, за това, че в партията отново има разделение по линията на лобитата.

Корнелия Нинова: Ами ето времето доказа, че това твърдение не е вярно. Тогава това напрежение тръгна по оста, този кандидат не е на БСП, а е на АБВ - ами ето времето доказва, че не е така. Ген. Радев вчера беше при нас, прие категорично тази формула за работа и за издигане на кандидатурата му - кандидат на БСП, с инициативен комитет на хора от цялата страна. Знаете ли, за четири дена има създадени спонтанно, без ние да се намесваме, десетки инициативни комитети в страната, за да го подкрепят.

Водещ: Да, но хората ще си помислят, че сега късате с АБВ, за да си направите допълнително реклама, за да се вдигне малко повече шум и да спрат да ви питат, дали той е кандидат на Георги Първанов, а не на БСП?

Корнелия Нинова: Всеки има право да мисли каквото иска, аз ви казвам аргументи. Ако тези, които смятат, че сме прави и искат да ни последват в голямата цел да променим тази политика, да променим държавата чрез достоен кандидат за президент, заповядайте. Който има дружи съображения има право на избор.

Водещ: За принципите и за безпринципните предложения, Ивайло Калфин нека да чуем сега.

Ивайло Калфин: Има, доколкото разбирам, доста проблеми в БСП. Сега излизат и публикации на този форум, който утвърди ген. Радев. Там виждаме, че има изключително много и доста объркани мнения. Има немалка част от членовете на ръководството, които настояват БСП да си отиде сама на изборите или в тази коалиция с 12 партии, в която е в момента.

Водещ: В тази нова коалиция, ако можем да я наречем така, между БСП и АБВ за президентските избори коя ще е водещата сила?

Ивайло Калфин: Е, тук няма водеща сила. Между другото, предстои - даже ние сме дали своите предложения, трябва да се подпише коалиционно споразумение, трябва да започне да се работи по кампанията, защото беше обявен г-н генерала, но след това не виждаме все още активна кампания. Има напрежение, има емоции, които идват основно от страна на БСП. Има хора, които твърдят, че БСП само трябва да се явява на избори, да си преброи левиците, само че то ги преброи на предишните парламентарни избори - 39 депутати, на местните избори - нито един общински областен кмет.

Водещ: Редиците ви намаляват, има проблеми в самите редици. За това говори и Михаил Миков, за това, че избора на ген. Радев е бил предрешен.

Корнелия Нинова: Така ли? Защо тогава социологията сочи, че сме повишили доверието си с 5 процента за три месеца, защо толкова хора идват да подкрепят ген. Радев, ако това е вярно? Но господин Калфин каза нещо, което не е точно - не е вярно, че няма водеща сила и не е въпрос на мерене на его в тази ситуация. Казах и на господин Първанов по време на разговорите, приемете моите уважения като два пъти президент на държавата, заслужавате такова уважение. Но фактите са - зад БСП стоят 17 процента от българите, зад АБВ стоят 1.7. Нека взаимно да се отнесем с уважение един към друг, но да отчитаме фактите и водещата сила в тези разговори е БСП, не е вярно, че няма водеща сила.

Водещ: Спуснат ли е ген. Радев от ръководството? Има, ето и с Методи Андреев говорихме в студиото, той каза, че е спуснат директно от Москва и че е поръчан директно от там?

Корнелия Нинова: О, разбира се, доста нелепости чухме в последните седмици. Ген. Радев има номинации в 20 общински структури, които са в цялата страна, не е само на едно място, така че не е спуснат. И те са издигнати тези номинации негови много преди дори аз когато заявих, аз го номинирах в „Оборище" - те са издигнати преди това.

Водещ: Обвиниха ви и вас, че разказвате митове и легенди именно за това, че сте вдигнали телефона, обадили сте се на ген. Радев да му предложите да стане президент, поне това той разказа. Но как структурите разбраха, тези общински структури, че той съществува, че той въобще може да бъде издигнат. Откъде, хрумна ли им, провидение ли имаше?

Корнелия Нинова: Ами структурите на пленума си обясниха позициите защо - от кога го познават, в какво качество го познават, защо са го издигнали, всичко това стана ясно на пленума. Ако си спомняте даже при първата му оставка, нашата парламентарна група имаше много ярка позиция в негова защита, изразена и от Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Зафиров. Той е идвал в комисии на парламента, той не е някой ей просто така човек.

Водещ: Про НАТО ли остава той или по-скоро приятел на Русия?

Корнелия Нинова: Българин - и той го заяви, и го е доказвал в годините, когато не се е занимавал с политика. Когато...

Водещ: Бавите ли кампанията му?

Корнелия Нинова: Когато българския интерес е бил против това България да си заплаща, което никоя държава не го прави, за да й се охранява небето, той е казал не. Когато са спрени ремонтите на руските самолети и това е в ущърб на българския интерес, той е казвал не и е защитавал другата теза. Така че този човек е българин.

Водещ: Последно, има ли вариант ген. Радев да се откаже от това да бъде кандидат на БСП и да премине например към АБВ, той самия да се откаже?

Корнелия Нинова: Не, това е човек на честта и на достойнството. Вчера той беше при нас, заяви си позицията - искам с вас, тръгваме с инициативен комитет, така че няма шанс да се откаже. Но тъй като знам какво ще последва и какви камъни ще ни се изсипят на главата сега, готови сме за този риск - пак казвам, голямата цел е не да изпадаме в дребнотемия кой от политическите партии е по-велик, а желанието ни да променим този модел на политика и да дадем на България достоен президент, който да даде на хората самочувствие, да отстоява националния интерес. Да знаят, че имат един държавен глава, за който България е над всичко.

Водещ: Време е да го покажете, каним го в студиото ген. Радев и през вас. Корнелия Нинова, гост на предаването.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

вуйчо

ма тая кой и как я избра на тоя пост . фанатичка , луда крава за връзване .....

25.08.2016 23:02:01

Анонимен

ТАЯ КУРВЕТИНА ВЯРВА ЛИ СИ, ЗАСЛУШВА ЛИ СЕ НА ПРАЗНОДУМИЕТО И НАГЛИТЕ ТВЪРДЕНИЯ, КОИТО СЕ ОПИТВА ДА ПРОБУТВА! ВРЕМЕТО НА КОМУНОИДИТЕ ИЗТЕЧЕ, А МЯСТОТО ИМ Е НА БУНИЩЕТО и ПО ЗАТВОРИТЕ!

25.08.2016 21:48:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.