• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Нинова: Борисов извършва тежък грях - обещава, но не изпълнява

Нинова: Борисов извършва тежък грях - обещава, но не изпълнява

/КРОСС/ „Бойко Борисов обещава и след това не изпълнява - това е тежък грях в политиката". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи най-сериозните според нея грешки на управляващите в интервю за предаването Събуди се" по „Нова нелевизия".

Нинова посочи още, че министър-председателят „не уважава институциите и държавността, което е катастрофално за един премиер".

„Той не споделя пред парламента плановете си и ангажиментите, които поема. А България все пак е парламентарна република", коментира още лидерът на социалистите.

Нинова коментира и борбата с корупцията и прокламираната вече години съдебна реформа, като се застъпи и за идеята на президента Румен Радев за създване на нов антикорупционен орган.

"Президентът Румен Радев има пълната ми подкрепа в борбата с корупцията. Споделям напълно желанието му да решим въпроса. Споделям, че политическата класа няма воля да го направи."- каза лидерът на БСП

Тя припомни, че по време на кампанията за президентските избори са говорили на тази тема и президентът е последователен в политиката си.

На въпрос, дали има в момента реална борба с корупцията, Нинова заяви - "може би, не".

Тя допълни, че е много важно какъв ще е съставът и правомощията на този антикорупционен орган.

„Трябва да намерим 15 души в държавата, които да не са по никакъв начин обвързани или зависими да взимат решенията си. Хора - абсолютно независими, добре платени и които се подчиняват единствено на убежденията си и закона.

На въпрос, какъв вид съдебна реформа е нужна, Корнелия Нинова заяви, че е нужно бързо производство, а не такова, което да се точи 10 години, при което минава давността и престъпникът остава ненаказан. Това означава промени, които да съкратят срока на съдопроизводството. На следващо място, лидерът на БСП изтъкна справедливото производство - съдии, които не взимат решения по политически или икономически причина, а водени само от закона.

В събота на пленум на БСП партията реши, че ще внесе законопроект за смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система. БСП предлага 120 от народните представители да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално.

„Над два милиона българи искаха мажоритарен избор. Останалите, които не гласуваха или бяха "против" на референдума, вероятно са "за" пропорционална система. Това, което ние предлагаме, отговаря на очакванията и на едните, и на другите. Ние не разделяме българите", уточни Нинова.

"Един кандидат може да участва и в двете листи. Ако бъде избран на мажоритарен принцип, отпада от пропорционалната листа, а този след него се изкачва напред в листата. Ако мажоритарен кандидат отпадне от парламента, по различни причини, се предвижда частичен втори избор в неговия избирателен район", поясни лидерът на Левицата.

Тя добави, че с това предложение ще има и мажоритарен избор, а също и запазване на парламентаризма, държавността и конституционната структура. Корнелия Нинова каза още, че в момента всички са съсредоточени в промяната на изборните правила, но политиците не говорят за промяната вътре в партиите.

„Имам самочувствието, че единствено БСП направи такава крачка. Показахме, че не само промяната на изборните правила ще решат проблема. Приехме да има мандатност при депутатите, при председателя на партията, да бъде пряк изборът му. С това показваме, че ние се променяме", каза още председателят на БСП.

Корнелия Нинова коментира и какъв точно е нейният план и тоз на партията за паметника „Бузлуджа". БСП иска да придобие от държавата правото за ползване на монумента Бузлуджа за най-малко 10 години.

„Ако държавата ни даде право на ползване над паметника, първата ни цел е да го консервираме и да спрем разрухата. Второ - да съберем екип от архитекти. Освен този, който го е построил, много други международни архитекти заявиха желание да помогнат, защото гледат на него като на архитектурен шедьовър", каза още тя.

Корнелия Нинова потвърди, че до края на годината Левицата ще има и собствена телевизия.

„Това е единственото обещание, което съм дала и все още не съм изпълнила", категорична бе Нинова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Корни, знаем си го министър председателя какво представлява, няма нужда да ни открехваш. Гледа си собствените интереси даже и когато се мазни на "големите началници". Държава, народ и т.н. - там нещата се движат на самотек като корупцията властва над всичко. Иначе си смела, заслужаваш да си лидер. Уважавам такива противници като теб.

25.06.2017 13:47:39

Чевермето

Битката за ТИГАНЯ на Бузлуджа стана епична: кой да го тури на огино, преди още да е фанал рибетата-избиратели!

25.06.2017 13:03:38

месара

а кои от обещанията на бсп и другарката курнелия са изпълнени - че нещо не се сещам ?! какво стана с лозунгите " братство , равенство , свобода " ?! ей много е смешна тая другарка с нейната " загриженост " за народа !!!

25.06.2017 11:37:23

Анонимен

Омразата на т.нар. "автентично ляво" и нейните медии към правителствот ясно показва, че приказките им за "реформи" са именно движения от тип "стани да седна", празни приказки.

25.06.2017 10:31:55

Анонимен

НЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯЙ ГРЕХОВЕТЕ,КУРНЕЛИЯ. ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ТЕБ И ВАШИТЕ ОБЕЩАНИЯ.

25.06.2017 10:28:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.