• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

БСП се събира на пленум днес за евроизборите

БСП се събира на пленум днес за евроизборите

/КРОСС/ Ръководството и опозицията в БСП ще премерят сили на пленум днес, на който се очаква критиците на Корнелия Нинова да поискат на бъдещия конгрес през януари партията да промени правилата за избор на лидер. Очаква се хората на Нинова да имат мнозинство и предложението да не се приеме.

След като бе избрана от конгреса и оглави партията, Корнелия Нинова успя да прокара промени в устава, според които председателят на БСП да се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 хил. социалисти. Опозицията иска да се върнат старите правила и конгресът да може да освобождава и назначава председател на партията.

Друга точка в дневния ред днес е стратегия за развитието на вестник "Дума". Критиците на Нинова се обединиха в позиция срещу временно изпълняващ длъжността главен редактор е Йордан Мичев, чието назначение било доказателство за едноличния стил на управление на лидера. Те искат отстраняването му заради "политическа и професионална неграмотност". Позицията е подписана от над 50 души, сред които ключови за партията лица.

Днес БСП ще ще започне подготовката за изборите за евродепутати догодина, като се очаква да одобри критерии, по които местните организации да издигат кандидати за листата. Големият въпрос е дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще остане водач на листата, какъвто бе на предишните избори. Според социалисти Корнелия Нинова е съветвана да заложи на непартиен кандидат за водач, като неофициално дори се коментират имената на бившия директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на настоящия депутат от БСП Елена Йончева. Други пък смятат, че Станишев няма как да не остане начело на листата за евродепутати, тъй като според тях е сигурно, че през декември ще бъде преизбран за нов мандат като президент на ПЕС.

Източник:"Дневник"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.