• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

БСП: Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП: Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ

/КРОСС/ „Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ чрез всички възможни законови механизми". Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предава „Фокус".

„Нашата позиция - БСП категорично се противопоставя на тази сделка, която е неясна, задкулисна. Не се знае кой е крайният купувач, кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 милиона българи. Нашата цел - да защитим тези хора и националния интерес и националната сигурност", коментира Нинова.

Тя заяви, че БСП иска спиране на сделката с ЧЕЗ.

„Има мнения, че такова е възможно. По наредба номер 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, чл. 92 и по Закона за енергетиката. При откриване на нова процедура нашата позиция е, че държавата трябва да участва на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ", каза лидерът на левицата.

Тя обяви и че партията ѝ ще иска създаване на специална комисия за разглеждане на сделката в Народното събрание.

„Внасяме искане за анкетна комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ.

Нинова обяви, че БСП ще се срещне с чешкия посланик в четвъртък в 11.00 часа, за да му връчи писмо до чешкия премиер във връзка с ЧЕЗ.

„Зад ЧЕЗ стои чешката държава и е нормално и българската държава да прояви интерес какво се случва. Внесохме искане за изслушване утре на премиера и да бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание", каза още председателят на БСП.

По думите ѝ политическата отговорност е лично на премиера Бойко Борисов.

„Искам да развенчая и още няколко лъжи, негови, на екипа му, за продажбата на ЧЕЗ. Защо се стигна до тук и каква е тяхната и неговата персонална отговорност. Той казва: те продадоха ЧЕЗ. Някои през 2005 г. През 2004 г. 67% от дружеството е продадено от премиера Симеон Сакскобурготски. Не от БСП", заяви Нинова.

По думите ѝ останалият пакет е продаден от Бойко Борисов. Нинова заяви, че и в двата случая БСП е изразила позиция „против".

„Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата.

Спомняте си, че скоро си говорихме за преглед на прехода, за грабежа на прехода, за приватизациите на прехода. ГЕРБ го поиска и ГЕРБ се отказа, но ние не се отказахме. Поисках от всички български институции досиетата на приватизацията на прехода и ги получих", каза Нинова и показа досието на приватизацията на ЧЕЗ.

Лидерът на БСП обясни, че когато се приватизира 67 % от Симеон Сакскобурготски, а не от БСП, се приема стратегия от Министерски съвет за приватизацията.

„Тя не е променяна и в тази стратегия пише, че 33 % се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността на дружеството, както и гаранция за това, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес", посочи Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че във връзка с въпросите, свързани с бъдеща продажба на остатъчен държавен дял в стратегията се казва: „основна причина за запазване на държавен дял от Симеон Сакскобурготски е да продължи държавата да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси чрез участие в органите на управление на дружеството".

„Питам г-н Борисов, нарушил ли е стратегията за приватизация като продаде остатъчния 33-процентен дял? Нарушил ли е държавният интерес, когато през 2011 г. той продаде 33 %. При какви услови е продаден? Има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че купувачът ЧЕЗ, ако тръгне някой ден да си продава акциите трябва да уведоми писмено, предварително, с точен срок - продавача - т.е. българската държава", коментира Нинова.

По думите ѝ твърдението на Борисов, че не знае за тази продажба или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено българската държава, че ще продават.

„Ние смятаме, че Бойко Борисов е знаел и че е в основата на тази сделка. Изпълнявайки желанието на ГЕРБ да ревизираме прехода, да видим кой какво е правил, кой как е нарушил обществения интерес и да има справедливост към българския народ", каза Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гинка е учила-недоучила, без СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДОРИ!!! Как си представяте да се справи с управлението на компанията, без екип до нея от специалисти?!? А тя го НЯМА този екип!!! Как според вас, при поредица от аварии ще се справи тя? Сам Валери Симеонов днес каза: - Тя едва ли знае какво е трафопост!!!

28.02.2018 20:35:20

Анонимен

Весела когато мъжът ти печелеше търгове защо мълчаХТЕ

27.02.2018 22:01:14

Анонимен

Където не са изчистени комунистите-окупари, кой е луд да инватира? А ако дойдете пак на власт?

27.02.2018 22:00:50

Анонимен

Че с какво Гинка е по-лоша от Вас? Значи Гинка, след като не е политик, не е постоянно по медиите е по-незначителна от Вас и не заслужава да се развива, да печели конкурси, да сключва сделки и да работи? Че тя може да е пет пъти по-кадърна и по-образована от Вас! И защо да не я подкрепи някоя банка? Тук има активи, които ще бъдат заложени, а не да се вземат необезпечени кредити, както много партийни функционери направиха и станаха кредитни милионери, след това нарочно фалираха банките и не върнаха нищо, а народът вечно плаща. Така че, Гинка е по-малкото зло от вас -известните и втръснали ни измислени политици - далавераджии.

27.02.2018 21:59:31

Анонимен

навремето някой написа "най-добре за гербаджиите е да оставят нашите псевдосоциалисти сами да се осер@т докрай". Ех, случи се.

27.02.2018 21:29:31

Анонимен

ЛАЙНОМЕТИ СА ДРУГАКАТА НИНОВА И НЕЙНИЯ ПРЕЗИДЕНТА КОЙТО САМО КОНСТАТИРА И ВСЕ СЕ ЗАМИСЛЯ.

27.02.2018 20:07:39

Анонимен

ЛАЙНОМЕТИ, ЧЕЗ НЕ Е ЧАСТНА, 70% Е НА ЧЕШКАТА ДЪРЖАВА!!! Толкова за опорките ви!!!

27.02.2018 19:33:23

Анонимен

Не веднъж ядохме попарата на Кремъл и техните слуги у нас. Ако пак ни спретнат преврат, ние си го заслужаваме, защото не сме си научили уроците на историята.

27.02.2018 18:37:51

Анонимен

Дългият инкасатор се намеси - значи БСП и съответните руски служби и олигарси вадят тежката артилерия. А като добавим и заплахите на маймуноподобния Лазаров (като знаем на кого служи и защо е в "Атака") става ясно, че този път борбата ще е фигуративно казано "на живот и смърт". Крайно време е Бойко да спре да бъде толерантен и сговорчив, а да отреже няколко глави за назидание - не че няма да има защо. Остава да чуем какво ще разпореди на депесето и Соколо, за да се изясни изцяло картината.

27.02.2018 18:37:20

Анонимен

КОРНЕЛИЯ ДА ПРОВЕРИ ФАКТИТЕ И ТОГАВА ДА СИ ОТВАРЯ УСТАТА. ВЕЧЕ ПОЧВАТ ДА СТАВАТ ЗЛОВРЕДНИ.

27.02.2018 15:49:22

Анонимен

Ами да , няма лапаница и комисионни за червенюгите и ще се посерат . А че сделката е между две частни търговски дружества кучета ги яли . То бива грухтене бива ама тези комуняги се занесоха

27.02.2018 15:30:27

Анонимен

САМО ИНТЕРЕСИ БЕЗ ПРИНЦИПИ.

27.02.2018 14:51:15

Анонимен

И КАКВО ОБЩО ИМА ТОВА СЪС С КАПАНИТЕ ВИ ПОЛИТИКИ.САМО ИНТЕРЕСИ ВЕК ПРИНЦИПИ

27.02.2018 14:50:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.