• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Мария Пиргова: Корнелия Нинова взе мъдро решение

Мария Пиргова: Корнелия Нинова взе мъдро решение

/КРОСС/ В неделя Националният съвет на БСП - по предложение на лидера на партията Корнелия Нинова реши петима депутати да напуснат Изпълнителното бюро - Красимир Янков, Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Александър Симов. Позицията на народни представители и мястото си в Бюрото обаче ще съвместяват Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Валери Жаблянов.

Социалистическата партия избра вчера и заместник-председатели. Предложението на лидера на БСП за промени в Бюрото, предвиждащо част от социалистите, които са депутати, да се разделят с постовете си в ръководство на партията, не срещна одобрението на всички.

В коментар по темата в ефира на "Хоризонт" политологът доц. Мария Пиргова отбеляза, че е естествено всяка партия да се развива по посока на организационното си укрепване или по посока въобще на движението си към участие си властта. Като предимства на Корнелия Нинова като председател Пиргова открои нейния заявен стремеж към властта и заявената амбиция за централизация на партийните органи:

„Това го има, но ако имаме предвид предишното състояние на партията, можем да кажем, че някои нейни стъпки са оправдани. Разбира се, бъдещето ще покаже какво означава това".

Мария Пиргова припомни, че идеята за разделяне на депутатските позиции от тези в Изпълнителното бюро на БСП Нинова е заявила още преди около година, като определи направения компромис - някои от социалистите да запазят и парламентарното, и мястото си в бюрото, като мъдро решение:

„Някои (народни представители - бел.ред.) не се разделиха с позициите си в ръководството и на мен ми се струва, че това е мъдра постъпка от страна на госпожа Нинова, защото тя беше подложена на много критики и ми се струва, че в момента част от критиките тя възприе. Мисля, че в случая - в разстояние дори на последните дни, тя е преосмислила решението си, защото аз виждам, че от 15 членове на ИБ 5 все пак са в парламента - това е една трета и ми се струва, че е напълно достатъчно за връзка с парламента.
Парламентарната група сега е голяма и ще има да решава изключително сложни задачи, а задачата на една партия е да представлява хората в парламента и да се бори за власт. Тук явно представителството ще върви по линията на парламента, а укрепването на структурите - по линията на "Позитано" и ИБ.

На мен ми се струва, че амбициите на госпожа Нинова бяха доста по-големи за разделяне на тези структури - парламентарна група и ИБ, но ми се струва, че в този вариант тя е постъпила мъдро - засега - ще видим как ще се развият по-нататък нещата".

Доц. Пиргова не споделя опасенията на някои наблюдатели, че Корнелия Нинова се стреми да превърне БСП в лидерска партия, като изтъкна, че „БСП е сложна структура, тя никога няма да се централизира, никога няма да стане лидерска партия - ако стане, тя ще бъде унищожена. Но този вариант засега ми се струва невъзможен, защото колкото и Корнелия Нинова да иска да бъде едноличен лидер, около нея има хора като Стефан Данаилов, Крум Зарков, Валери Жаблянов, Атанаска Тенева, Кирил Добрев и т.н. - това са хора със сериозен партиен опит и в тази компания, така да кажа, тя не може да си извоюва еднолична власт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.