• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

К. Нинова: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат

К. Нинова: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат

/КРОСС/"Пропуших в Следствието (В перода1996-1997 Нинова работи в Столичната следствена служба - б.а.) на едно дежурство, когато през нощта се разкри убийство. Имаше разчленен детски труп. Беше стресиращо! До този миг не бях и помисляла за цигара. В тази нощ пропуших - цигара от цигара, за една нощ - една кутия. И от тогава - по две на ден без спиране! " Това разкрива лидерът на БСП пред сп." Биограф" в първото си откровено интервю пред българска медия.

Нинова, която е юрист по образование, разказва емоционално за детството си, за родителите, за ученическите и студентските години, за работата си като следовател в периода на гангстерските войни в България. И споделя защо се е разделила с правото. "Водех тежко дело за престрелки между мутренски групировки. Една вечер имах уговорка с мъжа ми и сина ни да излезем след работа заедно и да отидем да му купим нещо. Синът ни бе мъничек. Работех по делото на "Развигор" и изведнъж отвън пред сградата се изсипаха 30 джипа, цялото кръстовище беше блокирано. Аз трябваше да взема мярка задържане под стража, трима-четирима трябваше да ги пратя в ареста. В това време дойдоха съпругът ми с бебето. Видях ги, обадих им се и им казах веднага да се махат от улицата, за да не ги гледат. Вечерта, като се прибрах вкъщи, мъжът ми ми постави условие - това ли ще е нашият живот, така ли тримата ще живеем, да се крием и да се страхуваме за сина ни? Каза ми да помисля, дали това ще е кариерата ми! Аз помислих и... реших. И напуснах Следствието...Онези години бяха малко страшни. Особено, когато имаш позиция и си водиш делата". Нинова признава, че и до днес съжалява, че е напуснала професията на юрист - "назаказателното право е в сърцето ми, вероятно затова в речите ми днес има силен обвинителен уклон".

За първи път лидерът на БСП разкрива и как е влязла в полезрението на Иван Костов. "В община "Триадица", където работех, преди да отида в Следствието, бях ведин екип с Александър Тасев. След това пътищата ни се разделиха. Когато дойде правителството на Иван Костов, този Александър Тасев стана зам. -министър на търговията и туризма, беше заместник на министър Валентин Василев. Един ден Тасев ми се обади и каза: "Правим екипи, имаме нужда от юристи, работил съм с теб в "Триадица", познаваме се, ела да поговорим - дали би се съгласила да работим заедно". Не постави никакви политически условия или уговорки. Тасев и той ми предложи да стана директор на „Техноимпекс". Не познавам Костов лично. За първи път се видях с него преди две години в студиото на БНТ, бяхме поканени да коментираме някаква тема. Ние заявихме тогава и двамата публично, че за първи път се виждаме. Беше ми писнало да ми казват, че съм костовист.

Корнелия Нинова не спестява пред "Биограф" и най-драматичната част от живота си - когато, заедно с Овчаров несправедливо беше обвинена в корупция: "Беше жестоко! Да знаеш, че си прав, но цялото общество да е срещу теб. Заведоха ни дела, бяхме принудени да не говорим, за да не се издава следствена тайна. А аз исках да кажа, че съм действала в името на държавния интерес, защото от мен се искаше да се подпиша да се продаде жито от резерва на ниска цена и после да се купи на висока, за да се попълни отново резерва. Това щеше да бъде щета за България и аз отказах! Искаше се да продадем "Булгартабак" за 100 милиона, при положение, че само в сметките на предприятието имаше 400 милиона. Отказах! Искаше се да се дадат лицензи на фирми за хазартни игри, но фирмата беше с офшорен капитал. Отказах! Цялото общество беше скочило срешу нас. Имаше евродоклад и нас ни използваха за измиване на очите пред Европа... Как ми се отрази? Зле ми се отрази! Уволниха ме, разбиха ни къщата, откраднаха ни две коли - служебната и личната. Имаше опити да се преговаря с мен - да излъжа за този или онзи, че е направил това или онова. Предлагаха ми да се освободя от делата, като накисна други хора. Не го направих. Този период бе един от най-големите кошмари в живота ми! Продължи цели две години".

След като е уволнена, Нинова тръга по дела, адвокати, прокурори, "получих здравословен проблем със сърцето, лежах по болници, гледах да спася отношениятав къщи, защото съпругът ми и синът ми го понесоха изключително зле. Мъжът ми напусна работата си в митницата, за да е по-близо до мен. Бях излязла извън релси. В училище децата атакуваха сина ми, че майка му е корумпирана! Да не говоря за родителите ми - хора на село,почтени, за тях това беше жесток удар!".

Адът, продъжил две години. "Гадно е и усещането да ти млъкне телефонът за месеци наред. Знам какво е да звъни нон-стоп 48 часа, знам и какво е да мълчи... Всичките ти приятели да те изоставят от страх или защото не са истински приятели. Излязох от кошмара, благодарение на самочувствието, че бях права и че истината ще излезе. Партията също ни охули. На пленума казах: "Ще видите, че всичко ще излезе, истината не може да бъде скрита!"

Днес делото е прекратено от Прокуратурата, поради липса на престъпление и Нинова не иска да се връща към този период. Нито да търси възмездие за охулването си. "Вече беше безсмислено. Това е един от големите проблеми в политиката ни - хвърляш някого на глутницата, всички го охулват, после го оправдаят, но след години никой не иска да чуе, че той не е такъв, за какъвто е бил нарочен".

Тогава най-силна опора намира в семейството. "Те не отстъпиха пред натиска, въпреки всичко. Както и мисълта, че съм права. Такава съм и като характер - не обичам да ме тъпчат".

Нинова разказва и за десетте си години работа в арабския свят. "Tова е невероятна школа, преживяла съм атентати, катастрофи, критични моменти. Там или се стягаш, или не оцеляваш".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тази плаши само с външния си вид мъжете . Груба , устата и мисли , че печели хората . 3 г затвор ,само за външния и вид !

08.07.2016 08:32:05

Анонимен

Бъдете здрава !

03.07.2016 15:30:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.