• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

По инициатива на БСП атакуват в съда скока на цената на газа

По инициатива на БСП атакуват в съда скока на цената на газа

/КРОСС/ Федерация на потребителите ще обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на газа другата седмица. Инициативата пък е на БСП.

Левицата покани на среща днес различни организации, за да обсъдят възможността да се обжалва по съдебен ред решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газа.

„Такава възможност има и ще бъде обжалвано решението от Федерацията на потребителите другата седмица. Ще подпомогнем с наши юридически съветници процеса по подготовка на жалбата и внасянето в съда", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„За организациите комисията не е регулиращ орган. Няма предвидимост в нейните действия, няма прозрачност и е лост за защита на монополите", добави Нинова.

Тя посочи, че БСП са поели ангажимент в първите дни от работата на новия парламент да поканят КЕВР в НС и да направят много широка дискусия. На нея ще поканят и производителите от различните индустрии, за да изложи комисията мотивите си и да стане една наистина обществена дискусия в НС.

„Ще настояваме в новия парламент отново да съществува Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР", посочи лидерът на БСП.

Нинова каза, че са помолили производителите да изчислят според тях как ще се отрази увеличението на цените на стоките, които произвеждат и продават.

„Положението е различно, защото има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен газ, има и други, при които това не влияе толкова много. Например при хлебопроизводителите и производството, и охлаждането, и логистиката ползва газ и там ще бъде много сериозно отражението на това", посочи Нинова.

Фирмите предупредили, че започват да се наблюдават изкривявания на пазара. Те казали, че една търговска верига например си е позволила вече да повиши цената на хляба без да е поискано от производителите.

„Споделиха много тревожно, че започват да съкращават хора и че очакват да се повиши безработицата. Споделиха също така опасенията си, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално, ще бъдат най-засегнати, а сивият сектор и изкривяванията на пазара ще се задълбочат, и в крайна сметка това ще се отрази на бюджета и на бизнес средата", каза още Нинова.

БСП е поела ангажимент за законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата и борбата със сивия сектор. След като дадат разчетите си, БСП ще внесе в Народното събрание предложения за компенсаторни механизми за увеличаване на доходите на хората. Ще има и среща другата седмица, след като се направят изчисленията.

Относно служебния кабинет Корнелия Нинова се въздържа от коментар.

„БСП ще даде оценка на служебния кабинет, когато му приключи работата", обяви лидерът на Левицата, а по горещата тема за Изборния кодекс беше категорична, че не е работа на служебния кабинет да прави промени, още повече при избран вече парламент.

„Радваме се, че оттеглиха законопроекта. Поздравяваме ги за това и чакаме началото на Народното събрание, където една от първите ни работи ще бъде да обсъждаме в пълен комплект изборното законодателство", каза лидерът на БСП.

Тя заяви, че отношението на БСП към служебния кабинет е принципно. Нинова отчете, че има действия, които съвпадат с политиките на БСП и такива, които не съвпадат и даде пример с промените в Изборния кодекс.

„Става въпрос за едно абсолютно принципно политическо отношение към дейността на служебното правителство", каза Корнелия Нинова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.