• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Нинова: КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

Нинова: КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

/КРОСС/ „КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Тя посочи, че на заседанието на Изпълнителното бюро са обсъждали шоковото увеличение на цената на природния газ, на топлата вода и очакваното увеличение на цените на стоките и услугите след тях.

„През декември 2016 при поискано увеличение на цената на природния газ от 18 %, комисията го намалява с 3 % - предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега и с тези 18 % става шоковото натрупване и увеличение от 30 %. През цялата кампания този въпрос се е отлагал като решаване и се е крил. Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решения за ценообразуване. Между другото такова обществено обсъждане по цената на природния газ не е имало в последните 2 години и половина", заяви Нинова.

По думите й през това време Комисията е показвала тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и на пренебрегване на правилата, които изискват задължително обществено обсъждане. Нинова коментира, че в кампанията са обещавали увеличение на доходите, но нито веднъж не се е споменало какво шоково увеличение се очаква на природния газ и евентуално на стоките и услугите. Според нея хората, които живеят с доходи под границата на бедност през 2017 г., която е 314 лв., са 1,6 млн.

Нинова обърна внимание, че този шоков скок на цените ще се отрази страшно негативно на живота на тези хора.

„Ние имаме следните няколко предложения и искания. Първо да се отмени това решение и да се мине по законовия ред, а то е да има обществено обсъждане. Докато това не се случи да не се гледат увеличението на цените на парното и топлата вода. Това решение би било производно от увеличението на цената на природния газ. Ако въпреки това такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, от работата на парламента, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки", заяви Нинова.

Тя обясни, че тези мерки се изразяват в промяна на наредба № 5 за отпускане на целеви помощи за отопление. По думите й тази наредба не е променяна от 2009 г. и там минималният гарантиран доход е 65 лв.

На въпрос дали ако са в коалиция с ГЕРБ ще могат по-лесно да си изпълнят предизборните ангажименти, Нинова заяви:

„Двете политически партии представихме платформите си преди изборите и в изборната кампания. Видя се, че имаме различия".

Нинова даде за пример желанието на БСП да се преизчислят старите пенсии, което ГЕРБ отхвърлят. Лидерът на БСП заяви, че не вижда как може една коалиция за 24 часа да обърне различните политически линии, по които се движат ГЕРБ и БСП - в дясно и ляво.

„Напротив държим на нашата позиция, че една голяма коалиция би представлявала предателство към тези 1 млн. души, които поискаха промяната и ни подкрепиха на изборите", коментира Нинова.

В началото на брифинга лидерът на БСП поднесе съболезнованията си към жертвите на атентата в метрото в Санкт Петербург.

„Бих искала да изразя съболезнования към близките и семействата на загиналите от терористичния акт в Санкт Петербург. Остро осъждаме тези актове. Пожелаваме на пострадалите скорошно оздравяване, а на всички сили и кураж в борбата срещу тероризма, където и да се проявява той", каза още Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Винаги сме яли дебелия на "братушките". За тях меда, за нас жилото!

04.04.2017 20:06:56

Анонимен

изборите не помогнаха на Нинова да разбере , че с ЛЪЖА и АРОГАНТНОСТ се стига най много до утешителното място.............българите не сме толкова прости......нищо че не сме учили в АМЕРИКА.....

04.04.2017 20:06:00

Анонимен

договарянето на цената на газа за България. Има политици, има политикани, има бизнесмени, които си живеят добре. На 21 септември 1996 г. в резиденция "Морозовка" в Москва се провежда заседание с участието на прословутите тогава управленци на нашата енергетика Топенерджи и Мултигруп, водени от Адрей Луканов, Илия Павлов и Сашо Дончевци. Присъства и министърът на енергетиката, товава и член на Съвета на директорите на Булгаргаз, Румен Овчаров. И тогава България се сдобива с 25% по-скъп газ без никакво основание. При една случайна моя среща с тогавашния турски министър на енергетиката се разбра, че в една точка на българско-румънската граница България получава 1000 кубика от Русия за 120 долара, а Турция за 59 долара. Тоест Турция пазарува два пъти по-евтино от нас. А Германия купуваше в това време руската газ за 80 марки, което по това време бяха 45 долара. Тоест България системно е ограбвана от хора, които са се проврели в политиката и си стоят безнаказано. Няма институции, които да ги преследват. Било е тогава, така е и до ден днешен. Кой е преследван, на кой е потърсена отговорност? На никой! , разкри бившият шеф на Булгаргаз. После, през 2006 г., същият Румен Овчаров денонсира транзитния договор, от което България загуби към 2,5 млрд. долара за четири години. Намаляват се постъпленията от транзитната такса, допълни той. И до днес продължаваме да купуваме най-скъпия газ, защото никой не казва на каква цена купува

04.04.2017 20:04:31

Анонимен

ПРОТЕСТИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕД ГАЗПРОМ И НЕЙНИТЕ ДРУГАРИ БСП

04.04.2017 19:51:11

Анонимен

Тази цена не зависи от ГЕРБ. Тя зависи от договора, който България има с „Газпром" за доставка, ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българският лев. Нито ние можем да въздействаме на тези фактори, нито други институции. Те се случват в резултат на международната конюнктура. Жалко е, че се създава невярна представа, че Комисията регулира тази цена. Ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с „Газпром" и разбира се на наредбите за регулиране на цените на природния газ. След тази проверка, ние я оповестяваме"

04.04.2017 19:49:31

Червена минджа

скрий се отвратителна , гнусна жено и тези плъхове си подбери

04.04.2017 19:06:13

Анонимен

ТЪЙ ЛИ!А НА ВАС КОЙ ВИ ИЗПЪЛНЯВА ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА И ОБСЛУЖВА ВАС.ДА ПИТАМЕ РАШКИТЕ.

04.04.2017 18:38:21

П.И.

Много слабо Нинова ! Забрави водата в София ! Компенсации - дрън ,дрън.!

04.04.2017 15:21:01

Анонимен

Е, не съм съгласен с Нинова. Това е просто "отмъщението на китайката", пардон на Костов, чрез марионетката му Иванов, което ще се отрази негативно и на ГЕРБ. Отмъщение, че не успя да вкара за кой ли пореден път в парламента отрочетата си. Кой ли ще му бръсне вече "лабораторията за анализи" за нещо оттук насетне?

04.04.2017 14:55:14

бойко - Национален Предател !!!

Европейската комисия е настояла да развалим договорите с американските централи и е уредила среща на българска делегация с представителите на американските собственици на ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Срещата е била в Брюксел, под егидата на Европейската комисия и се е състояла в края на 2016 г., когато Борисов е бил премиер в оставка. На срещата обаче българската страна не е постигнала нищо, въпреки подкрепата на Европа. Това се казва в писмо на доскорошния депутат Велизар Енчев, изпратено до OFFNews. Енчев твърди, че тази информация е получил от шефа на КЕВР Иван Иванов при срещата си с него днес. Иванов прие представители на протестиращи срещу високите цени на тока. Според Енчев, самият Иванов е изтъкнал това като първа причина за увеличаването на цената на тока. Другите две причини били неосъщественият проект "Български поток" и постановлението да се изкупува 100% от енергията, произведена от ВЕИ. "За тази среща не се знае нищо в България. Защото нашата делегация не е постигнала нищо. А е можела да направи много след като ЕК е декларирала / но не писмено/, че договорът подлежи на ревизия, защото е "неправомерна държавна помощ" за двете чужди компании. По същество това е държавна измяна - на тъмно се водят преговори, за да се изгубят", коментира в писмото си Енчев. Редакцията не успя да открие председателя на КЕВР Иван Иванов за коментар.

04.04.2017 14:51:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.