• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Нинова: Още преди година заявих в ООН в Ню Йорк - откажете се от привилегиите

Нинова: Още преди година заявих в ООН в Ню Йорк - откажете се от привилегиите

/КРОСС/ "Ако искаме да променяме България, трябва да започнем от себе си". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Нинова коментира предложението да се намалят заплатите на депутатите, както и ваканциите, които са дори повече от ученическите, но не и като на работещите българи. Нинова припомни речта си от преди година в централата на ООН, когато е била избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, където казва: „Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Пропастта между политическия елит в Европа и в България и народите ни се увеличава. Смятам, че всяка привилегия, е стъпка към политическото ни самоубийство ". Според нея всички говорят лицемерно колко са големи неравенствата, но с действията си увеличават тези неравенства. Тя подчерта, че 400 000 българи работят на минимална заплата, увеличена с 50 лв., а депутатската с 564 лв. 2/3 от българите работят под средната заплата, която се е увеличила със 120 лв., а за този период депутатската - с 564 лв.

Председателят на БСП опроверга твърдението, че високата заплата гарантира някаква корупционна бариера. „В миналия парламент правихме кампания против лобистките закони - преброихме 42. Ако има логика в това, защо на кметове, общински съветници и всички, от които зависи да издадат лиценз, разрешение, документ и където се раждат корупционните практики, да не направим и техните заплати 3540 лв.?", попита тя и заяви, че няма никаква логика, освен нежелание депутатите да се откажат от привилегии. Според нея политиците трябва сами да започнат промяната или вълната, която идва не само в България, ще помете политическото статукво. Нинова е на мнение, че идеята за намаляване на заплатите не се приема, заради мандатното мислене - докато са на власт да вземат всичко, което могат, а после не ги интересува. „Аз имам вътрешно убеждение в това от години и съм правила такива предложения. Смятам, че това е жизнено важно за политическата класа - да даде сигнал към народа си, че разбира как живее той и ще бъде част от този живот. Иначе народът ще ни помете", каза още Нинова. Тя подкрепи думите на президента Радев, че трябва да се промени статуквото и държавата да се управлява на светло. „Промяната може да се случи и да започне с прозрачност, информираност и да е на светло,но и да продължи със следващи крачки - мерки и всеки да си понесе отговорност, когато е престъпил закона", категорична е Нинова.
По повод ареста на кметицата на „Младост", председателят на БСП заяви, че по доказателствата ще се поизнесат органите, но начинът, по който беше направен, е минал границите. „Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание", посочи тя. Нинова припомни, че подобни показни акции са се случвали в ерата „Цветанов", когато се раздаваха присъди от трибуната, а България беше осъдена няколко пъти в Страсбург. „Тези пари ги плати народът. С показност няма да преборим престъпността, а с железни доказателства и воля това да става", подчерта тя.

„Майките от протеста на хората с увреждания бяха дошли в парламента за среща с БСП и не бяха допуснати, без сериозни причини, освен надписа на фланелките им, че системата убива. Да не се допусне някой, който е недоволен от управлението - за мен това е тежка цензура", каза още тя. Според нея управляващите не искат да се чуе различно мнение и критика. „След като не могат да се справят със злоупотребите в системата и неправилно издадените решения на ТЕЛК наказват тези, които наистина имат нужда от подкрепа", допълни тя. Нинова отбеляза, че това не се случва за първи път - когато не могат да се справят с един проблем, наказват изрядните. Като пример посочи закупуването на касови апарати. „Тъй като имало теч в системата на НАП и не се плащат данъци, вместо да заловиш нарушителите, изрядните търговците трябваше да си купят нови касови апарати", припомни тя.
Има стратегия за сваляне на авторитета на президента Радев
Във връзка с КСНС Нинова заяви, че ГЕРБ налагат мнението, че те са европейци, а всеки, който говори нещо различно, е антиевропеец. „Това е абсолютно измислена и манипулативна теза. Но това, както каза Радев, окарикатурява идеята за ЕС", коментира тя. Нинова припомни, че когато БСП са заяви позиция против двойния стандарт за храните, са били обвинени в антиевропейско поведение. „Но днес цяла Европа е съгласна с това. Когато казахме не на Истанбулската конвенция, стана огромен скандал как БСП ще извади България от Европа. Когато Борисов я изтегли, антиевропеец ли е? По случая „Скрипал" призовахме да не се гонят дипломати - ние бяхме антиевропейци, а когато Борисов каза, че няма да гоним - това е държавническа позиция", подчерта лидерът на левицата. Тя сподели, че се е изненадала от изявлението на Цветанов след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане от ЕС и НАТО. Според нея има страх от авторитета на президента Радев. „ГЕРБ не приемат, че загубиха една институция с победата на Радев. Те не могат да приемат, че може да има институция, която да не им е послушна. Борисов и Цветанов атакуваха в синхрон президента Радев по време на КСНС. Виждам стратегия за сваляне на авторитета на Радев, но тя има обратен ефект", заяви Корнелия Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА КОЯТО ГОВОРИ С РУСКИ ПОЗИЦИИ

22.04.2018 20:03:40

Анонимен

КРАЙНО ВРЕМЕ Е КУРНЕЛА И ХИБРИД-ПРЕЗИДЕНТА ДА НЕ ПРИГЛАСЯТ НА РУСИЯ

22.04.2018 20:03:03

Анонимен

ТЕ ТОВА СА ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА , КОЯТО НИ ТИКА КЪМ ИЗТОКА

22.04.2018 20:01:50

Анонимен

Това, което обаче е новото, е скандалният опит на президента да подведе българския национален политически елит около очевидно проруски позиции. А това е открито посегателство срещу вече направения от България цивилизацонен европейски и атлантически избор за своето развитие, сигурност и просперитет.

22.04.2018 20:00:52

Анонимен

Опита ли Румен Радев да подхлъзне политическия елит по руска писта? ОПИТВА ЛИ И КУРНЕЛА ДА ЗАЩИТАВА РУСКИ ИНТЕРЕСИ?

22.04.2018 20:00:19

Анонимен

БСП ВОДИ КООРДИНИРАНА АТАКА СРЕЩУ ГЕРБ В ИМЕТО НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.

22.04.2018 15:28:34

Анонимен

Юрий Станишев, изписвайте коректно името .

22.04.2018 15:21:57

Анонимен

Никой не вярва на фирмата за обработка на населението на членът на ръководството на БСП Юрий Асланов! Това са само кьор фишеци на червените.

22.04.2018 15:21:45

Анонимен

"Победи ли руската пропаганда" - Несъмнено, руската пропаганда победи. Сега остава Корнелия Нинова, Цецка Цачена и Илияна Йотова да приберат синовете си от САЩ и западна Европа и да ги изпратят в Русия. А Ирина Бокова да продаде апартаментите си в Ню Йорк, Париж и Лондон и да си купи апартаменти в Москва, Ленинград и Воронеж. И да си обърнат сметките от долари и евро в руски рубли - най-стабилната валута в света.

22.04.2018 15:21:27

Анонимен

Документът е имал елементи на външнополитическа декларация, а КСНС не е орган, който да излиза с подобен род изявления.

22.04.2018 15:15:24

Анонимен

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ, А НЕ ДА СЕ ОТКАЖЕМ

22.04.2018 15:09:53

Анонимен

ДРУГАРКАТА ДЕ НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ МНОГО ЩОТО Е ТОЧНО КАТО ГЕРБ ЧЕ И ПО ЗЛЕ.

22.04.2018 15:09:07

Анонимен

А ДРУГАРКАТА ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ЛИ ОТ СУБСИДИЯТА НА БСП.И ЗНАЕ ЛИ ДРУГАРКАТА ЧЕ МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ САМО НЕЙНИТЕ ХОРА

22.04.2018 15:07:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.