• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Столична община разходва парите на софиянци конфиденциално

Столична община разходва парите на софиянци конфиденциално

/КРОСС/ Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено от общинските съветници от опозицията заради отхвърлянето на референдума за изграждане на инсталацията за изгаряне на отпадъци.
По инициатива на "Политическа група 5" беше поискан референдум, на който гражданите да изразят мнението си, но СОС отхвърли идеята с довода, че примерните въпроси за референдума противоречат на законодателството, тъй като допитванията до гражданите не могат да бъдат свързани с бюджета.
От общината продължават да настояват, че гражданите нямат право на глас във вземането на решението за завода за боклук.
От страна на жалбоподателите в съда присъстваха инж. Симеон Славчев, Венцислав Митов и Светослав Витков от „Политическа група 5", Милка Христова, Альоша Даков и Иван Таков от БСП и Марта Георгиев - ДСБ, придружавани от граждани подкрепящи позицията да има референдум за Завода за боклук в София.
Встъпително слово от името на ищците направи Милка Христова, която изчете мотивите по делото и поиска доказателство от Общински съвет на вписаното в мотивите за отказ на референдума основание, че то противоречи на законодателството, тъй като е част от бюджета.
„Общински съвет да каже в кой точно бюджет е записано разходването на средства за инсталацията за отпадъци, тъй като нито в бюджет 2017, нито в 2018 яма нито ред, няма нито лев за тази цел" бяха категорични жалбоискателите.
Основен аргумент в мотивите е липсата на каквато и да информация сред обществото по един въпрос, който изцяло касае здравето и финансите на хората.
„Решенията на Столична община и Столичния общински съвет са изцяло подчинени на препоръките дадени в доклада на консултантската фирма Ramboll" подчерта от своя страна Альоша Даков и допълни, че този доклад се предоставя единствено на английски език и след подписване на декларация за конфиденциалност.
Пред съда Симеон Славчев подчерта, че пред съда, че темата е изключително важна, тъй като касае здравето на софиянци и техните деца. „Засекретяването на информация, свързана с изграждане на завода за боклук, не позволява да бъде взето експертно и информирано решение. Очаква се тази инсталация да работи 30 години и ние, като общински съветници, сме длъжни да запознаем обществото с последиците, здравни и финансови, от нея. На практика икономическа и финансова обосновка на проекта за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF е недостъпна за заинтересовани страни " беше категоричен Славчев.
От страна на защитата, юрист консулът на СОС г-жа Семра Якуб Мехмед представи нови доказателства, с които прокуратурата трябва да се запознае. Един от аргументите, на които се позова тя е, че вземането на решение за разходването на средствата за завода е конфиденциална информация, която не може да бъде разпространявана.
Предвид новите факти делото бе отложено за 7 юни /петък/ от 10,30ч.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.