• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Над 1100 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

Над 1100 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

/КРОСС/ Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Необходимо е шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно и със скорост съобразена с метеорологичните условия. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Днес сутринта бе възстановено движението на МПС над 12 тона по път I-1 Монтана - Видин в посока Монтана. Заради опасността от снегонавявания вчера от около 17 ч. то беше насочено по обходен маршрут през Арчар - път II-11 Дунавци - Арчар - път III-112 Добри дол - Тополовец - път III-114 Тополовец - Ружинци.

Без ограничения е преминаването през проходите Айтоски, Обзорски, Печинско, Превала, Предел, Републиката, Ришки и Рожен. Забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през Дюлински и Пампорово. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през  Вратник и Твърдишки, а за МПС над 12 тона през Петрохан, Троянски, Котленски и Шипка.

Агенция „Пътна инфраструктура" припомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. Същите изисквания има и в редица европейски държави.

В ниво „А" на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области. В ниво „Б" са пътищата с трафик между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В" - между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г" по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А" е 3 см, за ниво „Б" - 5 см, за ниво „В" - 7 см, за ниво „Г" - 10 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А" е 2 часа, за „Б" - 3 часа, за „В" - 5 часа, и „Г" - 8 часа.

След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво „А" пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали - сол, пясък и т. н.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.