• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ученици представят оригинални разработки на сесията на УчИ-БАН

Ученици представят оригинални разработки на сесията на УчИ-БАН

/КРОСС/ 35 проекта на ученици от цялата страна включва научната сесия на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН), която ще се проведе на 28 и 29 ноември в зала „Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките. Проектите са от всички научни направления и са допуснати до участие в сесията след преценка на специалисти - рецензенти.

Сред разработките са интернет приложение за здравословно хранене, устройство, което заменя функциите на болногледача, симулатор на сграда в случай на авария, както и приложна програма, създадена специално за събитието „Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година". По повод 500-годишнината от смъртта на великия изобретател Леонардо Да Винчи ученици са създали чрез 3D модел едно „старовремско селце от бъдещето".

По време на двудневния форум учениците ще представят резултати от научни изследвания и проекти в областта на изкуството пред експертни журита, в които участват утвърдени в учени от БАН, Национална художествена академия, Нов български университет и Софийския университет.

Програмата на 28 ноември включва представяне на 24 ученически проекта в областите „История", „Български език", „Информатика" и „Изобразително изкуство". В областта на изкуството ще бъдат представени проекти в направленията научна илюстрация, живопис и пластично изкуство - колиета и пафти - копие на тракционен накит от Българското възраждане.

В 17:30 часа в централното фоайе на БАН ще бъде открита изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука".
Първият пленарен ден ще завърши с обявяване на класирането и награждаване на отличените автори на проекти.

На 29 ноември сесията продължава с представяне на 5 проекта на ученици от математическите гимназии в София и Пловдив и доклади в областите „Биоразнообразие", „Вирусология" и „Роботика". В 13:00 ч. форумът приключва с обявяване на класирането и отличените автори на ученически проекти от втория ден на сесията.
Шестата научна сесия на Ученическия институт е посветена на 150-годишнината на БАН и ще бъде тържествено открита на 28 ноември от 10:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките. Основната цел на УчИ-БАН е да допринесе за откриването и развитието на учениците с интерес към науката, както и за усъвършенстване на уменията им за представяне на резултати пред публика и пред жури. УчИ-БАН е една от формите на Изследователския подход в образованието, при който учениците попълват знанията си чрез изследване и успешно усвояват умението да учат самостоятелно през целия си живот.

Министерство на образованието и науката за втора поред година включи Ученическата научна сесия на УчИ-БАН в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.