• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Александър Новак: България е подложена на силен натиск от ЕК да се откаже от "Южен поток"

Александър Новак: България е подложена на силен натиск от ЕК да се откаже от "Южен поток"

/КРОСС/Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че България е подложена на силен натиск от страна на Европейската комисия да се откаже от проекта "Южен поток".

Според Александър Новак Еврокомисията е заела твърда позиция спрямо трансграничните инфраструктурни проекти с руско участие, каквито са газопроводите Оpal, "Южен поток" и "Ямал- Европа". По думите му, върху някои от партньорите по "Южен поток" се оказва натиск да не участват в реализацията на проекта, докато не бъдат разрешени спорните въпроси по експлоатацията на газопровода.

В частност нашите български колеги бяха заплашени, че ще бъде спряно финансирането на страната от еврофондовете, посочи руският енергиен министър пред Международния петролен форум, който се провежда в Москва, информира БНР. 

Александър Новак коментира и идеята за създаването на единна европейска институция за купуването на въглеводороди като подчерта, че подобно предложение е отказ от пазарните механизми и по същество представлява връщане назад към съветската епоха. Руският енергиен министър посочи още, че страната му изповядва принципите на свободната търговия и не се стреми да доминира на световните енергийни пазари.

Според Новак използването на енергетиката като инструмент в геополитиката води до нарастване на нестабилността и влошаване на инвестиционния климат, а за това в крайна сметка винаги плащат потребителите в икономическата и в социалната сфера.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По този начин ЕС постига 2 свои цели: 1. Ние да продължим да нямаме икономика и енергетика и 2. Да въздейства на Русия да им остави и Украйна. А средствата не се подбират.

19.06.2014 14:55:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.