• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Бюджетът след Брекзит ще се окаже най-сериозното изпитание за ЕС

Бюджетът след Брекзит ще се окаже най-сериозното изпитание за ЕС

/КРОСС/ Бюджетът на Европейския съюз след Брезкит ще бъде най-сериозното изпитание за Общността досега. Говорим за 100 млрд. евро по-малко. Това съобщи в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.

Той подчерта, че дори дълговата криза в Гърция не е била толкова тежко изпитание, колкото бюджетът на ЕС.

"Малко над 10 млрд. евро годишно ще липсват заради това, че Великобритания ще спре да плаща своята вноска", продължи гостът.

Новаков вижда две опции за изход от сложната ситуация, в която е поставен Съюзът след Брекдит. Едната е държавите членки да увеличат вноските си, така че да се покрие същото ниво на финансиране. По този начин да е възможно подсигуряването на обезлюдените региони, транспорта, гражданското развитие, земеделието и всички останали сектори.

"В противен случай ще се наложи да намалим броя политики, които ЕС ще финансира в държавите членки или другата страна - да се намали обемът на финансиране", констатира гостът на Bulgaria ON AIR.

Новаков има надежди веднага след края на политическата криза в Германия, ако канцлер отново бъде Ангела Меркел, тя да даде тласък по-големите държави да се съгласят да плащат малко повече, така че стабилността в ЕС да се запази.

"Иначе ситуацията ще се усложни за бедните и развиващи се райони", отбеляза евродепутатът.

Като втора опция Андрей Новаков представи неустойката, която Великобритания трябва да заплати за излизането си от ЕС. Тези средства биха могли да се използват за покриване на разликите след Brexit, обясни той.

"Ако Обединеното кралство плати 60-70 млрд., в следващите 7 години ще можем да си решим проблема, ще спечелим време, в което да изградим собствени ресурси и приходи, независим бюджет", уверен е Новаков.

Също така евродепутатът определи като "смело решение" страната ни да обяви краен срок за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Ако нещо ще ни направи по-богати, по-силна държава - то е влизането в единната валута", заключи той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.