• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Стоянов: Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури

Стоянов: Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури

/КРОСС/ "Законопроектът за създаването на новата мегаструктура за борба с корупцията е качен за обществено обсъждане на сайта на правосъдното министерство. Готови сме да приемем всякакви предложения, екипът на министерството пък ще има ангажимента да ги обобщи, анализира и във формат на работна група отново да бъдат обсъдени". Това каза в сутрешния блок на БТВ Евгени Стоянов, зам.-министър на правосъдието.

"Този законопроект не е само на Министерство на правосъдието, а по него е ангажирана работна група в много голям формат, сред които много неправителствени организации, съсловни организации, представители на ВКС, на прокуратурата, представители на сега действащите структури", добави той.

"Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури - заложили сме модел, при който тези структури ще бъдат обединени, но това няма да стане по механичен начин. Служителите на четирите досегашни структури ще преминат и в новата, но ще бъдат проведени с тях тестове за лоялност, които ако те не издържат, то правоотношенията с тях ще бъдат прекратени", обясни Стоянов.

Зам.-министърът на правосъдието добави, че главен секретар в Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не може да стане главен секретар и в новата структура, защото кандидатите за този пост ще са четирима.

Относно използването на СРС-та от новата структура зам.-министър Стоянов коментира, че това ще се извършва в рамките на сега действащия Закон за използване на СРС-та - тоест искането за използването им ще става от председателя на комисията само след разрешение от съда. В момента, в който бъдат установени данни престъпления, тази информация незабавно ще бъде предоставена на прокуратурата, която ще започне да извършва своите действия по реда на НПК.

Евгени Стоянов отново подчерта, че новия орган няма да има разследващи функции - няма да има обиски, претърсване, изземване - каквото между другото е искането на някои от народните представители, участвали в общественото обсъждане.

Зам.-министърът коментира и темата за доброволните сътрудници на новата антикорупционна структура и опасенията на някои хора, че те могат да се превърнат в новото ДС. "Заложили сме механизми, които са част от сега действащото законодателство -изключително високи изисквания за председателя на комисията - 10 години юридически стаж, за зам.-председателя - 10 години икономически или юридически стаж, членовете също 10 години професионален стаж, коментира още зам.-министърът на правосъдието".

Той коментира и предложението председателят на новата комисия да се избира с мандат от шест години. Това неслучайно е така, защото не искаме мандатът му да се припокрива с този на едно Народно събрание и да не остават някакви съмнения, че избирането му може да бъде повлияно от мандата да един парламент, коментира още Евгени Стоянов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.