• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Георги Кадиев: Томислав Дончев трябва да е подсъдим

Георги Кадиев: Томислав Дончев трябва да е подсъдим

/КРОСС/ "Томислав Дончев трябва да е подсъдим. Какво означава четири пъти да получава писмо за НДК и да си затваря очите", заяви бившият депутат и зам.-министър на финансите и настоящ лидер на партията „Нормална държава" Георги Кадиев пред БТВ.

Той добави, че ролята на Дончев в този скандал, може да бъде сравнена с тази на Иван Искров и подуправителя на БНБ, които са проспали фалита на КТБ.

На въпрос, кой може да е взел парите от НДК, Кадиев запита, как може един министър да обвинява един директор, после премиерът да връща директора на същия пост? Той припомни, че има ясни и неоспорими данни за действията на Боршош в писмо от 2015 година от втория директор на НДК Оли Груева , която след това е освободена, Боршош обаче остава и променят принципала - дават НДК на Дончев. Който пък три години си затваря очите за неговите действия.

Кадиев говори и за случая с КТБ, като и за там призова да има повече наказани, въпреки че не е оптимист, че това изобщо някога ще стане.

„Никога няма да стигнем до истината за КТБ. 15-те хиляди страници обвинителен акт, който ще бъде внесен от прокуратура по отношение на делото за КТБ, няма да помогне да разберем кой е виновен за фалита на банката.

Ние видяхме вече кои са обвиняемите и там са общо взето Цветан Василев, един-двама изпълнителни директори, всичко останало са касиерки, счетоводителки, ръководител на отдел „Анализи", двама одитори от KPMG, а най-важните хора ги няма - тези, които са осъществявали чадъра над КТБ. Цветан Василев и хората около него са били тези, които са яли баницата, а този, който им е разрешил - шефът на БНБ, шефове на ДАНС, шефа на Комисията за надзор над независимите одитори, шефа на КФН, всички тези институции, които е трябвало да осъществяват, политици, които са се възползвали, които са правили пък политическия чадър, всички тези хора остават необвинени", коментира Кадиев.

„КТБ е изключителен символичен акт на липса на държавност в България - такава огромна кражба, която да бъде пропусната през мрежите на всички контролни институции - БНБ, ДАНС, КФН и всички останали, означава, че може да го направи всеки. Не е сериозно сега обвиняем да е само подуправителя по това време на БНБ, който е отговарял за банковия надзор - Цветан Гунев, а управителят тогава на БНБ Иван Искров да казва, че той не е знаел нищо за състоянието на КТБ. Това е като в едно министерство, където всеки зам.-министър си има ресор и министъра да каже, че не знае какво става в министерството му - напротив, той трябва да знае и отговаря за всичко случващо се там, същото се отнася и за централната банка", каза още Георги Кадиев.

„В случая с КТБ няма как 3.6 милиарда да изчезнат просто ей така и да не се забележи - това означава, че или БНБ няма смисъл от нея, или управителят ѝ Иван Искров е знаел за случващото се. Аз съм убеден, че в случая става дума за второто", допълни бившият депутат.

„В одитния доклад на KPMG пишеше, че лошите кредити са от порядъка на 1.7 процента преди фалита на банката, а след това изведнъж се оказаха 90 процента. Как така една световна фирма като KPMG не може да установи колко са лошите кредити и изкара КТБ една от най-здравите банки в ЕС, защото 1.7 процента при средно за ЕС между 8 и 10 процента, е много ниско.

Това мирише откъдето и да го погледне човек и трябваше да има много наказани - не 18 души, от които половината не им знаем имената, а трябваше да има символично наказани. Трябваше да има министри, трябваше да има политици, трябваше да има шефове на надзорни институции, които са подсъдими и вкарани в затвора. С мишките нищо няма да постигнем", добави председателят на партия „Нормална държава".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.