• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

51 държави подкрепиха ядреното разоръжаване, НАТО обяви договора за нереалистичен

51 държави подкрепиха ядреното разоръжаване, НАТО обяви договора за нереалистичен

/КРОСС/ Новият договор за ядрено разоръжаване на ООН, който стана обект на силни критики от американска страна, ще бъде ратифициран от 51 страни, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус".

Споразумението за забрана на ядреното оръжие, бе прието още през юли от 122 страни в ООН, като преговорите се водеха от Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия.

Нито една от деветте ядрени сили - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, не взе участие в преговорите за договора.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че това е крайъгълен камък, тъй като е първото многостранно споразумение за разоръжаване от последните две десетилетия.

„Днес с право празнуваме един вододел. Сега трябва да продължим по трудния път към елиминирането на ядрените арсенали", заяви Гутериш.

Договорът ще влезе в сила, когато поне 50 страни го ратифицират.

Първият, който подписа споразумението, бе бразилският президент Мишел Темер.

В същото време НАТО обаче разкритикува споразумението определяйки го като „нереалистично", като същевременно отправи предупреждения, че налагането му рискува да подкопае възможностите за международен отговор на програмата за атомни оръжия на Северна Корея.

От НАТО заявиха, че договорът „пренебрегва реалностите на все по-предизвикателната международна среда за сигурност" в лицето на нарастващите заплахи, особено от произтичащите от Пхенян, който неотдавна извърши шестия ядрен тест.

„В момент, когато светът трябва да остане обединен пред лицето на нарастващите заплахи, и по-специално пред сериозната заплаха от ядрената програма на Северна Корея, договорът не взема предвид тези спешни предизвикателства в областта на сигурността", се казва в изявление на Алианса.

„Търсенето на забрана на ядрените оръжия чрез договор, който няма да ангажира нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, няма да бъде ефективна, няма да намали ядрените арсенали и няма да засили сигурността на нито една страна, нито ще допринесе за световния мир и стабилност", се казва в текста.

„Всъщност рискува да направи обратното", предупреждава военната организация на Запада.

Намесата от страна на Алианса бе направена само ден, след като американският президент Доналд Тръмп заяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че е готов да „унищожи" напълно Северна Корея.

Активисти приветстваха договора като важна стъпка, но повечето членове на НАТО бойкотират преговорите за подготовката на текста. Япония - единствената страна, която е претърпяла ядрени атаки през 1945 г., също му се противопоставя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Редник

Държава, която не разполага с атомна бомба, вече не може да се счита за независима._ Френският президент Шарл дьо Гол, 1968 г.

20.09.2017 16:38:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.